Koning Willem-Alexander opent Nationaal Museum Sophiahof – van Indië tot nu

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opent donderdagochtend 27 juni 2019 ‘Nationaal Museum Sophiahof – van Indië tot nu’ in Den Haag. Het kennis-, cultuur- en ontmoetingscentrum stelt zich ten doel een verbindende rol te vervullen door een groot publiek en nieuwe generaties kennis te laten maken met het gedeelde verleden én heden van Nederland en voormalig Nederlands-Indië. De geschiedenis en cultuur van de Indische en Molukse gemeenschappen in Nederland staan hierbij centraal.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Albert Nieboer
Koning Willem-Alexander opent ‘Nationaal Museum Sophiahof – van Indië tot nu’ .

Museum Sophiahof vertegenwoordigt vijf verschillende organisaties: het Indisch Herinneringscentrum, Stichting Moluks Historisch Museum, het Indisch Platform, Stichting Pelita en Stichting Nationale Herdenking 15 Augustus 1945. Koning Willem-Alexander opent het gebouw samen met vertegenwoordigers van de vijf betrokken organisaties. Rond de opening is een cultureel programma over identiteit en herinnering opgezet. Koning Willem-Alexander gaat in gesprek met medewerkers en verschillende generaties genodigden met een Nederlands-Indische achtergrond. Daarnaast bekijkt de Koning de tentoonstelling 'Vechten voor Vrijheid, de vele gezichten van verzet' over verzet tegen overheersing tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in zowel Indië als Nederland.

Nationaal Museum Sophiahof is tot stand gekomen met ondersteuning van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vanuit de zogenoemde Collectieve Erkenning, dat het belang van de gedeelde geschiedenis van Nederland en Nederlands-Indië uitdraagt.

RVD, nr. 117