Koning en Koningin aanwezig bij Paleissymposium ‘China and the West’

In het Koninklijk Paleis Amsterdam vond vrijdagavond 24 mei 2019 het Paleissymposium ‘China and the West’ plaats. Hunne Majesteiten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima waren gastheer en gastvrouw van het symposium. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden woonde eveneens het symposium bij.

Eerste spreker was Kishore Mahbubani, professor in Practice of Public Policy aan de National University van Singapore en oud-diplomaat. Hij was onder meer ambassadeur van Singapore bij de Verenigde Naties, in Cambodja, Maleisië en de Verenigde Staten. Professor Mahbubani publiceerde de afgelopen tien jaar zes boeken over de verhouding van Azië en het Westen. De tweede spreker was Gideon Rachman, columnist bij de Financial Times. Rachman publiceert onder meer over de Europese Unie, het Amerikaanse buitenlands beleid en geopolitieke ontwikkelingen in Azië. In 2016 verscheen zijn boek “Easternization – War and Peace in the Asian Century”.

De afgelopen dertig jaar is er een wereldwijde toename van welvaart en economische ontwikkeling, met name in China en India. Kern van Mahbubani’s betoog was dat, om die welvaart vast te houden, het westen beter recht moet doen aan die nieuwe economische en geopolitieke verhoudingen. Onder meer door sleutelposities bij internationale organisaties zoals de WHO, Wereldbank en IMF te delen met niet-westerse landen. Op die manier worden deze instituties versterkt en zou kunnen worden voorkomen dat grote economieën als China en India zich niet van het westen afkeren, aldus Mahbubani.

Rachman ging in zijn lezing verder in op de geopolitieke gevolgen van deze economische verschuiving. Sinds 2014 is China volgens het IMF de grootste economie ter wereld. India en Japan volgen  - na de VS - op de derde en vierde plaats. Met de politieke en economische opkomst van China zijn de belangen van China en het westen niet meer vanzelfsprekend dezelfde, aldus Rachman.

Tijdens de tweede helft van de avond leidde de voorzitter van het symposium, China-deskundige Hans Schulte Nordholt, een discussie met de sprekers en het het publiek, bestaande uit Nederlandse wetenschappers, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, beleidsmakers, politici en journalisten op het gebied van buitenlands beleid en China in het bijzonder.

De Stichting Koninklijk Paleis Amsterdam organiseert doorgaans twee symposia per jaar. Vooraanstaande sprekers bieden tijdens deze bijeenkomsten een verrassende kijk op maatschappelijke vraagstukken en actuele thema's.

RVD, nr. 124