Koning aanwezig bij Paleissymposium ‘The Microbiome’

In het Koninklijk Paleis Amsterdam vond dinsdagavond 26 november 2019 het Paleissymposium ‘The Microbiome’ plaats. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander was gastheer van het symposium. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden woonde het symposium ook bij.

Eerste spreker was Martin Blaser, directeur van het Human Microbiome Program van de Universiteit van New York. Professor Blaser ging tijdens het symposium in op de functie van het menselijk microbioom en lichtte toe hoe dat microbioom door onder meer leefstijl en het gebruik van antibiotica bedreigd wordt. Dat zorgt weer voor de toename van ontstekingen, allergieën en infectieziekten, bijvoorbeeld astma, en suikerziekte bij kinderen.

Tweede spreker was professor Max Nieuwdorp, werkzaam als internist-endocrinoloog in het Amsterdam Medisch Centrum. Het wetenschappelijk onderzoek van Nieuwdorp richt zich op de rol van darmbacteriën op overgewicht, insulineresistentie (de belangrijkste oorzaak van suikerziekte), leverziekten en afwijkingen in cholesterol en andere vetten in het bloed.

Het aantal micro-organismen in de darmen bedraagt naar schatting 10 triljoen; gezamenlijk bezitten de micro-organismen in de darm 150 keer meer genen dan er in het menselijk genoom te vinden zijn. Het wordt steeds duidelijker dat de microbiële samenstelling van de darminhoud een cruciale invloed kan hebben op de gezondheid van mensen. Chronische ontstekingsziekten van de darm, zoals colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn, lijken beter begrepen te worden. Ook wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de invloed van de darmflora op overgewicht, suikerziekte en andere stofwisselingsziekten, en naar het effect op het vermogen om te gaan met psychische stress, depressiviteit en angststoornissen.

Na de pauze was er onder leiding van professor Marcel Levi een discussie met het publiek, bestaande uit wetenschappers vanuit verschillende disciplines, medici, ondernemers, beleidsmakers en wetenschaps­journalisten.

De Stichting Koninklijk Paleis Amsterdam organiseert doorgaans twee symposia per jaar. Tijdens deze bijeenkomsten bieden vooraanstaande sprekers een kijk op maatschappelijke vraagstukken en actuele thema's.

RVD, nr. 288