Koningin Máxima praat met minister Le Maire over Women’s Economic Empowerment

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft vrijdag 6 december in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA) in Parijs een ontmoeting gehad met de Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire. Het gesprek ging over de versterking van de economische positie van vrouwen in Afrika en de bijdrage die de G7 hier aan kunnen leveren. Frankrijk is dit jaar voorzitter van de G7.

De G7 hebben zich, op voorstel van Frankrijk, gecommitteerd aan het ondersteunen van Women’s Economic Empowerment (WEE) op het Afrikaanse continent. Hierbij wordt samengewerkt met de Bill & Melinda Gates Foundation. Goede toegang tot financiële diensten is een belangrijke voorwaarde om de economische ontwikkeling van vrouwen te stimuleren. Wereldwijd lopen zij achter op mannen wat betreft de toegang tot en het gebruik van een bankrekening. De kloof is in ontwikkelde landen 7% en in ontwikkelingslanden 9% (Global Findex 2017). Koningin Máxima sprak in september ook met minister Le Maire over dit onderwerp en marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

Sinds 2009 zet Koningin Máxima zich als UNSGSA wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen, met inbegrip van de lage inkomensgroepen, kleine- en middelgrote bedrijven en vrouwen toegankelijk te maken en hiermee hun kansen op economische en sociale ontwikkeling te vergroten.

RVD, nr. 300