Koningin Máxima houdt online toespraak over het belang van digitale identiteitsbewijzen

Hare Majesteit Koningin Máxima houdt woensdag 21 oktober een digitale keynote toespraak bij het evenement  ‘Inclusive Digital ID for a Resilient Recovery from COVID-19’ van programma Identification for Development (ID4) van de Wereld Bank Groep. Zij doet dit in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA) en marge van de virtuele jaarvergadering van het IMF en de Wereldbank.

Identiteitsbewijzen zijn van belang om mensen toegang te kunnen geven tot officiële financiële diensten. Volgens de Wereldbank kunnen wereldwijd circa een miljard mensen hun identiteit niet bewijzen omdat zij geen geldig paspoort of identiteitsbewijs hebben. Miljoenen anderen hebben wel een identiteitsbewijs, maar deze kan niet op geldigheid gecontroleerd worden. Koningin Máxima gaat in haar toespraak onder meer in op hoe digitale identiteitsbewijzen kunnen bijdragen aan veilige toegang tot financiële diensten als een bank- of spaarrekening, verzekeringen, leningen of pensioenen en het belang hiervan voor economisch herstel voor landen in de context van de coronacrisis. 

Tevens is er een paneldiscussie met onder anderen president Kersti Kaljulaid van de republiek Estland, minister Cina Lawson, Post, Digitale Economie en Technologische Innovaties van de republiek Togo en minister Isa Ali Pantami, Communicatie en Digitale Economie van de Federale Republiek Nigeria. Thema’s zijn het ontwikkelen en invoeren van digitale identiteitsbewijzen, in het bijzonder voor groepen met een achterstand, bijvoorbeeld mensen die in afgelegen gebieden wonen en vrouwen.

Koningin Máxima hield vorig jaar tijdens de jaarvergadering van het IMF en de Wereld Bank Groep een toespraak bij het ID4D evenement ‘Mission Billion: Transforming Countries and Empowering People Through Digital Identity’.

RVD, nr. 183