Koningin Máxima spreekt online met president Ramaphosa over inclusieve financiering

Dit gesprek is tot nader order uitgesteld.

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft woensdagmiddag 3 februari, als UNSGSA een virtueel overleg met de voorzitter van de Afrikaanse Unie, president Cyril Ramaphosa van Zuid-Afrika, over inclusieve financiering op het Afrikaanse continent. Koningin Máxima is speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA).

Het gesprek volgt op hun beider deelname aan het virtuele evenement ‘G7 Partnership for Women’s Digital Financial Inclusion in Africa’ op 23 september 2020 tijdens de digitale 75e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Koningin Máxima werkt als UNSGSA sinds 2019 met de Franse minister van Financiën, Bruno le Maire en de Bill & Melinda Gates Foundation samen om digitale financiële diensten voor vrouwen in Afrika te verbeteren. Dit initiatief kwam tot stand tijdens het Franse G7-voorzitterschap.

Koningin Máxima en president Ramaphosa bespreken woensdag hoe samenwerking tussen de lidstaten van Afrikaanse Unie kan bijdragen aan betere toegang tot en veilig gebruik van digitale financiële diensten en Women’s Economic Empowerment. Volgens de Wereld Bank Groep dragen financiële diensten bij aan het herstel van de negatieve gevolgen van de coronacrisis. Wereldwijd hebben 1,7 miljard volwassenen nog geen toegang tot een bank- of spaarrekening, verzekering, lening, pensioen of digitale betaalmethoden, het gaat met name om mensen met een laag inkomen, vrouwen, kleine (boeren) bedrijven en mensen die in afgelegen gebieden wonen (Global Findex 2017).

Het Afrikaanse continent behoort tot de prioriteitsgebieden van het werk van Koningin Máxima als UNSGSA. Van 19 tot en met 21 januari bracht zij een virtueel bezoek aan Senegal en sprak zij virtueel met gouverneur Koné van de Centrale Bank van West-Afrikaanse Staten. Sinds zij in 2009 als UNSGSA begon heeft zij diverse Afrikaanse landen bezocht; Egypte (2010), Ethiopië (2013, 2019), Kenia (2010), Liberia (2010), Mali (2011), Nigeria (2012, 2017), Rwanda (2010), Senegal (2011), Tanzania (2010, 2013), Zuid-Afrika (2011).

RVD, nr. 34