Koningin Máxima bij viering muziekonderwijs in Utrecht, Flevoland en Noord-Holland

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft dinsdagmiddag 11 mei in openluchttheater Cabrio in Soest de viering van nieuwe en bestaande afspraken voor structureel muziekonderwijs op basisscholen in Utrecht, Flevoland en Noord-Holland bijgewoond. Naar aanleiding van de campagne ‘50dagenmuziek’ van Méér Muziek in de Klas presenteerden de provincies nieuwe initiatieven en muziekakkoorden om meer muziekonderwijs in het lesprogramma van de basisschool op te nemen. Koningin Máxima is erevoorzitter van Méér Muziek in de Klas.

De campagne ‘50dagenmuziek’ heeft als resultaat dat in Noord-Holland straks 80% van de basisschoolkinderen structureel muziekles krijgt op school, in Flevoland is dat 40% en in Utrecht 15%.

Tijdens het bezoek aan Soest werd gevierd dat het MuziekAkkoord Stichtse Vecht onlangs is  ondertekend, Zeist en De Bilt volgen binnenkort. In een videopresentatie door de provincie Utrecht werd stilgestaan bij de samenwerking, de Kindersymfonie speelde het nummer ‘Ping Pong’. Jeroen van der Boom verzorgde de muzikale inleiding met het nummer ‘1 Wereld’.     

De ondertekening van de MuziekAkkoorden Zuid-Kennemerland en Gooi en Vechtstreek vond ook plaats. Het zorgt voor structureel muziekonderwijs op 177 scholen in Noord-Holland. Muzikaal werden deze akkoorden gevierd met optredens van schoolkinderen, Glen Faria en dichter Jesse Laport. 

Carolien Gehrels, voorzitter van het bestuur van Méér Muziek in de Klas, onderstreepte hoe  muziekonderwijs al is verankerd in Almere. De stad krijgt er een Méér Muziek in de klas-bokaal voor. De 12-jarige saxofonist Tycho bracht ‘Can you feel the love tonight’ ten gehore.

Méér Muziek in de Klas voert 50 dagen campagne, naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van Koningin Máxima, om aandacht te vragen voor meer muziekonderwijs op basisscholen. Koningin Máxima bezocht Soest om de resultaten in Utrecht, Flevoland en Noord-Holland te bekijken. Op 16 mei wordt een muzikaal programma uitgezonden door AVROTROS met beelden van het bezoek en optredens van artiesten en schoolkinderen.

Stichting Méér Muziek in de Klas zet zich in voor structureel muziekonderwijs voor alle 1,4 miljoen basisschoolkinderen in Nederland. Muziekonderwijs levert een bijdrage aan de cognitieve, sociale en creatieve ontwikkeling van kinderen. De stichting vergroot kennis van leerkrachten en brengt regionale samenwerkingen tot stand tussen scholen en hun culturele omgeving.

Bij het bezoek zijn de geldende maatregelen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen.

RVD, nr. 127