Koningin Máxima digitaal bij uitreiking tienduizendste studiebeurs ontwikkelingsorganisatie SPARK

Hare Majesteit Koningin Máxima houdt zondag 20 juni een korte digitale toespraak bij de uitreiking van de tienduizendste SPARK studiebeurs en spreekt met twee studentes.

SPARK is een Nederlandse ontwikkelingsorganisatie die samen met partners beurzen voor studies in ondernemerschap verstrekt aan jonge Syrische vluchtelingen in de regio Midden-Oosten en Turkije. Koningin Máxima is onder meer aanwezig in haar VN-functie en als lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap (Comité). De uitzending over de uitreiking is eerder opgenomen.

Koningin Máxima spreekt met studente Kubar Msho, ontvanger van de tienduizendste beurs, over haar ambities, toekomstverwachtingen en ondernemerschap. Kubar studeert aan het Nobel Institute in Erbil, Irak. Koningin Máxima spreekt ook met Nowar Rahmouni. Zij is recent afgestudeerd aan de Lebanese International University in Beirut en heeft nu een webwinkel waarin zij organische producten uit Aleppo, Syrië, verkoopt.

SPARK ziet hoger onderwijs en ondernemerschap als twee belangrijke pijlers voor de ontwikkeling van landen in crisis en conflict, in het bijzonder Syrië. De beurzen voor studies in economie, management, bedrijfskunde en techniek dragen bij aan persoonlijke groei en het vergroten van kennis, met focus op ondernemerschap. Na hun afstuderen worden de studenten geholpen bij het zoeken naar een baan of het opzetten van een eigen bedrijf.

Andere bijdragen worden geleverd door vertegenwoordigers van partnerorganisaties van SPARK, waaronder Kitty van der Heijden, directeur-generaal Internationale Samenwerking van het ministerie van Buitenlandse Zaken en Hare Hoogheid Sheikha Moza bint Nasser uit Qatar in haar rol van voorzitter van de Education Above All Foundation en pleitbezorger van de VN-ontwikkelingsdoelen. Sheikha Moza spreekt met een aantal studenten over het onderwijssysteem. 

In december 2017 sprak Koningin Máxima ook in het kader van studiebeurzen tijdens de opening van de SPARK-conferentie ‘Rebuilding Futures’ over het belang van een goed ondernemersklimaat, coaching en toegang tot financiering (RVD-bericht 279, 2017). Zij deed dit als speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA) en als lid van het Comité. 

In mei 2017 was Koningin Máxima als UNSGSA aanwezig bij de opening van het internationale seminar ‘Law, Education, and the SDG’s’ over bescherming van onderwijs in landen in conflictsituaties. Sheikha Moza hield destijds de keynote speech (RVD-bericht 104, 2017).

SPARK ondersteunt sinds 1994 ondernemerschapsontwikkeling en hoger onderwijs in fragiele landen om zo een bijdrage te leveren aan stabilisatie en wederopbouw. Partners zijn het ministerie van Buitenlandse Zaken, de EU, Qatar Fund for Development, de Islamitische Ontwikkelingsbank, Arab Fund for Economic and Social Development en Al Nuri Society Kuwait.  

RVD, nr. 185