Koningin Máxima houdt virtuele openingstoespraak bij G20 symposium Coping with new (and old) Vulnerabilities in a Post-Pandemic World

Hare Majesteit Koningin Máxima houdt vandaag, maandag 4 oktober, een virtuele toespraak bij de opening van het symposium Coping with new (and old) Vulnerabilities in a Post-Pandemic World van het G20 Global Partnership for Financial Inclusion (GPFI). Koningin Máxima spreekt in haar functie van speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA) en als erevoorzitter van het GPFI. Italië is van 1 december 2020 tot en met 30 november 2021 voorzitter van de G20 en heeft als thema People, Planet and Prosperity.

Het symposium gaat over oude en nieuwe economische kwetsbaarheden waarmee landen na de coronapandemie wereldwijd geconfronteerd worden. Als UNSGSA gaat Koningin Máxima onder meer in op het belang van het opbouwen van een meer inclusieve en duurzame digitale economie. Nu nog achtergestelde groepen als vrouwen, kleine boerenbedrijven en het midden- en kleinbedrijf moeten daar ook aan kunnen deelnemen voor hun economische en sociale ontwikkeling. Goede toegang tot en veilig gebruik van digitale financiële diensten als een verzekering, een lening voor de investering in een bedrijf of sparen voor de opbouw van een financiële buffer kunnen hieraan bijdragen. Naast Koningin Máxima spreekt ook de gouverneur van de Banca d’Italia, Ignazio Visco.

In de aanloop naar het G20 voorzitterschap van Italië sprak Koningin Máxima op 30 november 2020 online met minister-president Giuseppe Conte en gouverneur Visco over inclusieve financiering. Zij nam ook deel aan een virtueel rondetafelgesprek met deskundigen op dit gebied onder voorzitterschap van gouverneur Visco (RVD-bericht 239, 2020). Op 4 december 2020 had zij een aanvullend virtueel gesprek met de minister van Economische Zaken en Financiën, Roberto Gualtieri.

De G20 is een internationaal forum dat bestaat uit de 19 grootste nationale economieën en de Europese Unie. De G20 heeft tot doel bij te dragen aan wereldwijde economische groei en ontwikkeling. Als erevoorzitter van het GPFI zet Koningin Máxima zich onder meer in om de activiteiten van de G20 op het terrein van inclusieve financiering te bevorderen.

RVD, nr. 287