Koningin Máxima online bij bijeenkomst Standard-Setting Bodies

Hare Majesteit Koningin Máxima neemt vandaag, woensdag 1 december, online deel aan een bijeenkomst over financiële inclusie voor vertegenwoordigers van de Standard-Setting Bodies (SSB’s) en betrokken internationale organisaties. De digitale bijeenkomst vindt plaats bij de Bank for International Settlements (BIS) in Bazel, Zwitserland. Koningin Máxima is speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA).  

Koningin Máxima is samen met de general-manager van de BIS, Agustín Carstens, voorzitter van de bijeenkomst. Voorafgaand houdt zij een korte toespraak over het belang van het versterken van de samenwerking tussen de SSB’s en met andere organisaties die zich bezighouden met financiële inclusie. De SSB’s stellen richtlijnen en standaarden op voor onder andere financiële instellingen om de (financiële) integriteit van hun producten en diensten te waarborgen. Koningin Máxima spreekt ook over de rol van digitale valuta’s van centrale banken (CBDC’s) in de toegang tot en het gebruik van financiële diensten. En marge van de bijeenkomst heeft zij nog een aantal bilaterale overleggen met onder anderen Agustín Carstens en de president van de Financial Action Task Force (FATF), Marcus Pleyer.

De bijeenkomst wordt onder anderen bijgewoond door de hoofden van de SSB’s, waaronder de Basel Committee on Banking Supervision (BCBS), the Committee on Payments and Market Infrastructures (CPMI), FATF, the Financial Stability Board (FSB), the International Association of Deposit Insureres (IADI), the International Association of Insurance Supervisors (IAIS) en de International Organisation of Securities Commissions (IOSO). Daarnaast zijn er vertegenwoordigers van internationale organisaties, waaronder de Alliance for Financial Inclusion, Gates Foundation, Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank Groep.

Koningin Máxima spreekt regelmatig met de SSB’s over het incorporeren van financiële inclusie in het beleid en de activiteiten.

RVD, nr. 342