Koningin Máxima bezoekt Washington D.C. en New York

Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt van dinsdag 22 tot en met donderdag 24 maart Washington D.C. en New York voor haar werkzaamheden als speciale pleitbezorger van de VN-secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA). Belangrijkste onderwerpen zijn de bijdrage van (digitale) financiële inclusie aan het economisch herstel na de coronapandemie en financiële gezondheid.

Woensdag 23 maart is een ontmoeting voorzien van Koningin Máxima met de minister van Financiën, Janet Yellen. Zij spreken over het belang van de meetbaarheid van financiële gezondheid in het beleid van overheden en toezichthouders. Op initiatief van Koningin Máxima is in 2020 de Financial Health Working Group opgericht die het thema als volgt omschrijft: ‘Financiële gezondheid verwijst naar de mate waarin een huishouden controle heeft over de dagelijkse inkomsten en uitgaven, veerkracht heeft om financiële tegenslagen op te kunnen vangen, in staat is om financiële doelen te bereiken (bijvoorbeeld sparen voor een opleiding) en vertrouwen heeft in de financiële toekomst’. Koningin Máxima en minister Yellen hadden eerder een korte ontmoeting bij de G20-top in Rome (RVD-bericht, 319, 2021).

In Washington heeft Koningin Máxima verder gesprekken met vertegenwoordigers van internationale ontwikkelingsorganisaties met wie zij als UNSGSA samenwerkt, waaronder de hoofden van het Internationaal Monetair Fonds, de Consultative Group to Assist the Poor en de algemeen directeur Ontwikkelingsbeleid van de Wereld Bank Groep. Daarnaast heeft zij een gesprek met de waarnemend Comptroller of the Currency. Dit is een onafhankelijk orgaan van het ministerie van Financiën dat toezicht houdt op de nationale banken.

Donderdag 24 maart heeft Koningin Máxima in New York een ontmoeting met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, over het belang van haar werkzaamheden als UNSGSA. De coronacrisis heeft hier een extra dimensie aan gegeven. Daarnaast zijn er gesprekken met de UN assistant secretary-general en directeur Externe Betrekkingen van het United Nations Development Programme en de drie co-voorzitters van de Group of Friends of Financial Inclusion, Indonesië, Peru en Tanzania. Koningin Máxima neemt ook deel aan een rondetafelgesprek over het thema financiële gezondheid in de financiële diensten van de private sector. Organisator is het Financial Health Network dat lid is van de Financial Health Working Group.

RVD, nr. 81