Koningin Máxima ontvangt minister-president van Vietnam voor toegang tot financiële diensten

Hare Majesteit Koningin Máxima ontvangt maandagmiddag 12 december op Paleis Huis ten Bosch minister-president Phạm Minh Chính van de Socialistische Volksrepubliek Vietnam. Het gesprek gaat over de voortgang van financiële inclusie in het land. Koningin Máxima is speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA).

Vietnam heeft sinds 2020 een nationale strategie voor financiële inclusie (NSFI) om de bevolking goede toegang te geven tot veilige en betaalbare digitale financiële diensten die bijdragen aan economische ontwikkeling. Met de NSFI wil Vietnam onder meer bereiken dat 80 procent van de volwassenen eind 2025 een bankrekening heeft en dat ruim 250.000 mkb-ondernemers toegang hebben tot betaalbare leningen. 
Koningin Máxima spreekt onder meer met de premier over het belang van goede telecomverbindingen zodat mensen in afgelegen gebieden ook kunnen aansluiten bij financiële diensten en het ontwikkelen van digitale identiteitsbewijzen voor betere toegang tot de digitale economie. Daarnaast dragen passende wet-en regelgeving bij aan het stimuleren van financiële innovaties en het beschermen van het gebruik daarvan door klanten.
Minister-president Phạm Minh Chính heeft maandag 12 december tevens een ontmoeting met minister-president Rutte.

Koningin Máxima ontving in 2018 de voorzitter van de Nationale Assemblee van Vietnam. In 2017 bezocht zij Vietnam voor de VN. In 2011 hield Koningin Máxima als UNSGSA tijdens een officieel bezoek aan Vietnam een toespraak bij het Seminar Financial Inclusion.

RVD, nr. 325