Koningin Máxima bezoekt Design Academy Eindhoven

Hare Majesteit Koningin Máxima brengt donderdagmiddag 25 januari een werkbezoek aan Design Academy Eindhoven, een hbo-instelling gespecialiseerd in design. Het werkbezoek onderstreept het belang van de ontwikkeling van jong designtalent. Wereldwijd onderscheidt Dutch design zich niet alleen door de kwaliteit van innovatieve ontwerpen, maar ook door het vermogen verbindingen te leggen met maatschappelijke vraagstukken.

Het werkbezoek start met een toelichting op actuele ontwikkelingen rond de bachelor en master onderwijsprogramma’s, de onderzoeksprojecten en de conceptuele, contextuele en internationale benadering van design. Aansluitend bezoekt Koningin Máxima de werkplaatsen die onderdeel zijn van de onderwijsbenadering en een aanvulling vormen op de sterke focus op onderzoek. Studenten verleggen hierbij de grenzen van bestaande processen en materialen en ontdekken hierdoor soms volledig nieuwe technieken. 
Hierna vertellen bachelorstudenten over de studio’s waar zij diverse visies op ontwerpen kunnen ervaren en waar zij verschillende typen onderzoek kunnen doen. Iedere studio staat voor een andere benadering van design, zoals ‘Digital-Native’, ‘Silva Systems’ en ‘Do-Make’. 
Vervolgens bezoekt Koningin Máxima de eindpresentaties van een aantal vierdejaarsstudenten. De studenten ronden hun bacheloropleiding af met een eigen ontwerpproject waarbij zij kiezen voor een focus op bijvoorbeeld keramiek, textiel of digitaal en worden uitgedaagd om hun ervaringen uit de studio’s te verwerken in hun ontwerpen. 
Afsluitend vindt een ontmoeting plaats met samenwerkingspartners van Design Academy Eindhoven. Bedrijven en organisaties kunnen bij de academie onderzoeksvragen indienen waarmee studenten aan de slag gaan. Er is bijvoorbeeld een samenwerking met een GGZ-instelling waarbij studenten samen met medewerkers en cliënten op een creatieve, conceptuele manier kijken naar vraagstukken op het gebied van mentale gezondheid. Ook werken studenten aan uitdagingen van gemeenten en waterschappen en van bedrijven als Prada, Vlisco, Royal Gazelle en EE Labels. 

Aan Design Academy Eindhoven studeren ongeveer achthonderd studenten uit meer dan vijftig landen. Zeshonderd studenten volgen de vierjarige bacheloropleiding en tweehonderd studenten de tweejarige masteropleiding. De academie leidt al ruim zeventig jaar studenten op om vrij en open na te kunnen denken over wat design kan bereiken en door design te onderzoeken als een instrument van materiële, sociale, ecologische en kritische innovatie. De studenten worden hierin begeleid door professionele ontwerpers, architecten, onderzoekers, schrijvers en curatoren. 

Onder andere door Philips, DDW en Design Academy Eindhoven is Eindhoven uitgegroeid tot een designstad. Verspreid over de stad zijn er meerdere creatieve broedplaatsen, vaak gevestigd op voormalige industrie- en bedrijventerreinen. 
Koningin Máxima bracht eerder onder andere een werkbezoek aan ontwerpers in Eindhoven, bezocht Nederlandse ontwerpers die exposeerden tijdens de Milan Design Week en bezocht in 2011, 2016 en 2023 Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven.  

RVD, nr. 9