15 augustus Nationale Herdenking 15 augustus 1945

Activiteitendata
Indisch Monument, Den Haag

Koning Willem-Alexander en Minister-president Rutte wonen de nationale herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag bij, waar alle slachtoffers worden herdacht van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

Met de capitulatie van Japan kwam vijfenzeventig jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Daarmee was op 15 augustus 1945 het gehele Koninkrijk der Nederlanden bevrijd.

Koning Willem-Alexander, minister-president Mark Rutte en andere genodigden houden bij het Indisch Monument 1 minuut stilte tijdens de Nationale Herdenking 15 augustus 1945.

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst legt de Koning de eerste krans. De minister-president, staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer zijn ook aanwezig, namens hen worden eveneens kransen gelegd. Minister-president Rutte spreekt de Herdenkingsrede uit. Ter afsluiting van de ceremonie opent Koning Willem-Alexander het defilé langs het Indisch Monument. Na afloop van de herdenking ontmoeten de Koning, de minister-president en de staatssecretaris vertegenwoordigers van de Indische gemeenschap in Nederland.

©Patrick van Katwijk
Koning Willem-Alexander legt de eerste krans bij het Indisch Monument.

Vanwege de maatregelen omtrent het coronavirus vindt de herdenking in kleine kring plaats.