15 augustus Nationale Herdenking 15 augustus 1945

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Locatie Indisch Monument, Den Haag

Koning Willem-Alexander en minister-president Rutte wonen de nationale herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag bij, waar alle slachtoffers worden herdacht van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

Met de capitulatie van Japan kwam vijfenzeventig jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Daarmee was op 15 augustus 1945 het gehele Koninkrijk der Nederlanden bevrijd.

Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander en minister-president Rutte houden bij het Indisch Monument 1 minuut stilte
Beeld: ©Patrick van Katwijk
Koning Willem-Alexander, minister-president Mark Rutte en andere genodigden houden bij het Indisch Monument 1 minuut stilte tijdens de Nationale Herdenking 15 augustus 1945.

Tijdens de herdenkingsbijeenkomst legt de Koning de eerste krans. De minister-president, staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer zijn ook aanwezig, namens hen worden eveneens kransen gelegd. Minister-president Rutte spreekt de Herdenkingsrede uit. Ter afsluiting van de ceremonie opent Koning Willem-Alexander het defilé langs het Indisch Monument. Na afloop van de herdenking ontmoeten de Koning, de minister-president en de staatssecretaris vertegenwoordigers van de Indische gemeenschap in Nederland.

Vergroot afbeelding Koning Willem-Alexander legt de eerste krans bij het Indisch Monument in Den Haag
Beeld: ©Patrick van Katwijk
Koning Willem-Alexander legt de eerste krans bij het Indisch Monument.

Vanwege de maatregelen omtrent het coronavirus vindt de herdenking in kleine kring plaats.