Toespraak van de Koningin tijdens de lunch ter gelegenheid van het bezoek van de President van Ierland, Den Haag, 3 mei 2011

Nederlandse vertaling van de door de Koningin in het Engels uitgesproken toespraak.

Mevrouw de President,

Het is een groot genoegen U en Dr. Mc Aleese ter gelegenheid van Uw officiële bezoek aan ons land welkom te kunnen heten. Gisteren hebt U al kennis kunnen maken met verschillende aspecten van Nederland en met enkele van de belangrijke internationale Hoven die hier zijn gevestigd. Vorig jaar werd U op een typisch Nederlandse wijze geëerd toen U de doop verrichtte van de tulp die Uw naam draagt.

Uw komst roept bij mij herinneringen op aan het staatsbezoek dat Prins Claus en ik in 1990 aan Ierland brachten. Uw land was toen al vele jaren lid van wat in die dagen nog de Europese Gemeenschap heette en stond aan het begin van een veelbelovende periode van economische bloei en industrie-ontwikkeling. Wij troffen toen een sfeer van daadkracht en optimisme aan.

Nu kijkt Uw land terug op een zeer bewogen tijd. De nieuwe mogelijkheden die de Europese Unie met zich bracht, luidden aanvankelijk een onstuimige economische ontwikkeling in en leidden tot een sterk toenemende welvaart. Ierland kreeg de reputatie de 'Celtic Tiger' te zijn geworden. De crisis van enkele jaren geleden heeft daaraan een einde gemaakt. Grote financiële problemen en een uitzonderlijk zware schuldenlast drukken nu op het relatief kleine aantal inwoners dat Ierland telt. Op bewonderenswaardige wijze hebben de Ieren dit probleem onder ogen gezien en besloten alle noodzakelijke maatregelen te nemen om deze moeilijke tijd door te komen. In brede kring aanvaardt men dat hierbij offers moeten worden gebracht. U hebt op dit gebied zelf al een voorbeeld gegeven. De hoop op betere tijden blijft niet alleen bestaan, maar is ook gerechtvaardigd. In de jaren van voorspoed heeft Ierland immers een goede economische infrastructuur opgebouwd en grote investeringen gedaan op het gebied van innovatie en hoogwaardig onderwijs. Uw land wil op die manier ook perspectief blijven bieden aan de jongere generaties.

De Europese Unie bracht Ierland welvaart, maar biedt ook bijstand in moeilijke tijden. Al een paar keer is gebleken dat een crisis een stimulans kan zijn voor verdere invulling van solidariteit en samenwerking binnen de Unie. Dat blijkt ook nu. Deze bijstand biedt uitzicht op een betere toekomst. Het vertrouwen in die toekomst vindt bovendien steun in het fenomeen dat zich in de geschiedenis van Uw land al vele malen heeft geopenbaard: de veerkracht van het Ierse volk.

Ook andere binnenlandse zorgen zijn U gedurende Uw presidentschap niet bespaard gebleven. Daar staat gelukkig tegenover dat er duidelijke resultaten zijn geboekt in het moeilijke vraagstuk van Noord-Ierland, waarbij U ook persoonlijk bent betrokken. Met de afronding, vorig jaar, van de laatste fase van het Akkoord dat in 2006 werd gesloten, is het Noord-Ierse vredesproces verder versterkt. Uit het voorgenomen bezoek, later deze maand, van het staatshoofd van Uw grote buurland, valt af te leiden dat na een lange conflictueuze periode een stadium van verzoening is bereikt.

Mevrouw de President,

U vertegenwoordigt een land waaraan de wereld veel te danken heeft. In vroeger tijden heeft Ierland christelijke waarden bewaard en uitgedragen. In later eeuwen zijn vele Ieren, veelal uit noodzaak, naar andere landen getrokken, waar zij tot op de dag van vandaag hun stempel drukken op de samenleving. De bijdrage van Ierse schrijvers en dichters is van een ongekende omvang en invloed geweest. Ierse eigentijdse muziek, geënt op oude tradities, maakte de laatste decennia furore in de wereld. Uw land is trots op zijn oude cultuur en laat tegelijkertijd alle ruimte aan jong talent.

Gaarne nodig ik al diegenen die hier ter ere van U en van Ierland aanwezig zijn, uit met mij het glas te heffen op Uw gezondheid, mevrouw de President, op die van Dr. McAleese, en op de goede verstandhouding en sympathie die er al zo lang tussen Ieren en Nederlanders bestaan.