Kort statement van Hare Majesteit Koningin Máxima tijdens het congres ter gelegenheid van tien jaar schuldpreventiebeleid van de Groningse Kredietbank

Dames en heren,

Ik ben naar Groningen gekomen omdat ik had gehoord dat hier geweldig werk wordt gedaan op het gebied van schuldpreventie. Mijn verwachtingen waren hoog. En om eerlijk te zijn: U heeft mijn hoge verwachtingen overtroffen.

Groningen was een van de eerste gemeenten die actief waren in het netwerk van Wijzer in geldzaken. De manier waarop U hier samen werkt aan financiële educatie is toonaangevend. Uit andere gemeenten komen professionals naar Groningen om te zien hoe U het hier aanpakt. Dat verdient een groot compliment.

Voorkómen dat mensen schuldproblemen krijgen.
Daar gaat het om.
We weten dat algemene financiële voorlichting maar weinig helpt om verantwoord financieel gedrag te bevorderen. Dat blijkt uit veel onderzoeken van gedragseconomen. We weten ook dat het heel moeilijk is de mensen te bereiken die de hulp het meeste nodig hebben.

En we weten dat het belangrijk is vroeg te beginnen. Het wordt heel vaak gezegd: 'Jong geleerd, oud gedaan'.
Uw aanpak houdt rekening met al die factoren.

Laat ik in drie punten samenvatten wat de Groningse aanpak - en die van steeds meer
andere gemeenten in Nederland! - zo waardevol maakt.

In de eerste plaats: de samenwerking met andere partijen die dagelijks contact hebben
met de mensen die je probeert te bereiken.
Samenwerking met het onderwijs, van de basisschool tot de universiteit.
Met studentenverenigingen.
Met de Dienst Uitvoering Onderwijs, die verantwoordelijk is voor de studiefinanciering. Heel goed dat het hele onderwijsveld zo enthousiast meedoet!

Maar de samenwerking is breder.
Met het Centrum voor Jeugd en Gezin.
Met woningbouwverenigingen.
Met jeugdgevangenissen.
Met het Nibud.
En ook met deurwaarders!
Fantastisch dat zij gastlessen geven op scholen en zo meehelpen aan het
voorkomen van schulden. Een goed voorbeeld van maatschappelijk verantwoord
ondernemen.

Een tweede succesfactor is: de persoonlijke benadering, toegesneden op de levenssituatie van mensen. Groningen heeft dat niet zelf uitgevonden. Maar U geeft er wel heel goed invulling aan. U haakt aan bij de essentiële momenten in het leven van mensen. Gaan studeren en op kamers gaan. Een huis krijgen. Gaan samenwonen of trouwen. Kinderen krijgen. Ik noem deze de grote gebeurtenissen in het leven, waarbij mensen extra gevoelig zijn voor een boodschap over financiële verantwoordelijkheid.

Dat heb ik eerder vanmiddag ook gemerkt bij het Centrum voor Jeugd en Gezin waar ik heb gesproken met ouders. Ouders krijgen daar informatie op maat over financieel opvoeden. Maar ouders geven ook elkaar tips en adviezen. De informatie is dus 'uit het leven gegrepen'. Dat werkt het beste.

Daarbij kijkt U ook naar de actualiteit. In mei gaat het over budgetteren voor de vakantie, in het najaar over de komende feestdagen. Echt over wat aan de keukentafel nu wordt
besproken.

Het derde punt dat opvalt in de Groningse aanpak is de creativiteit .
U zoekt naar nieuwe communicatievormen die het onderwerp 'schulden', bespreekbaar maken.
Zoals een theatervoorstelling op ROC's over de impact van schulden, op basis van praktijkverhalen.
Of een 'Schuldpreventiespel' ontwikkeld samen met het Nibud.
Of een website voor en door jongeren: jouwschuld.nl.

Samenwerking. Een persoonlijke benadering. Creativiteit.
Dat zijn drie succesfactoren. Hier in Groningen, en in steeds meer andere gemeenten in
Nederland.
Met goede financiële vaardigheden staan mensen sterker in het leven. Als erevoorzitter van het platform Wijzer in geldzaken weet ik hoe belangrijk schuldpreventie is. Daarom wil ik tegen U zeggen: ga zo door! Het is fantastisch zoals U al zoveel jaar samen werkt aan financiële educatie. Van harte gefeliciteerd met tien jaar toonaangevend beleid. We zijn trots op wat U heeft bereikt! En heel veel succes in de toekomst!