Koningin bezoekt tentoonstelling ‘100 jaar Juliana’ in Paleis Het Loo

Hare Majesteit de Koningin bezoekt - vergezeld door leden van de Koninklijke familie - zaterdag 6 juni 2009 de tentoonstelling '100 jaar Juliana' in Paleis Het Loo te Apeldoorn. Paleis Het Loo Nationaal Museum schenkt, in samenwerking met het Koninklijk Huisarchief en de Stichting Historische Verzamelingen van het Huis Oranje-Nassau, aandacht aan het honderdste geboortejaar van Koningin Juliana met een dubbeltentoonstelling.

Het eerste deel van de tentoonstelling geeft een indruk van het leven van de Koningin aan de hand van objecten, kleding, archiefstukken, boekbanden en foto´s. Het tweede deel geeft een beeld van het 'officiële gezicht' van de Koningin door middel van portretten, borstbeelden, penningen, munten, foto´s en ontwerpen voor postzegels.

Koningin bezoekt tentoonstelling ‘100 jaar Juliana’ in Paleis Het Loo

Voice-over:

Koningin Beatrix en een groot deel van de Koninklijke familie brachten een bezoek aan de tentoonstelling 100 jaar Juliana in Paleis 't Loo in Apeldoorn.

De tentoonstelling is opgezet ter ere van de honderdste geboortedag van Koningin Juliana.

Bezoekers kunnen op deze expositie een wandeling maken door het leven van de vorstin met daarin bijzondere voorwerpen en documenten, zoals haar bul van de universiteit Leiden.

Ook zijn er videofragmenten te zien.

Paul Rem:

Koningin Juliana en Prins Bernhard trouwden in 1937. Dat was natuurlijk de tijd van het zwart-wit tijdperk. En hier staat de Koningin naast ons als persoon, precies zoals ze was op haar huwelijksdag met prachtige briljanten in het haar en oranjebloesem, maar ook de jurk. Dan zie je opeens dat het helemaal geen witte bruidsjurk is, maar dat in die zijde een soort zweem van oranje lijkt te zitten.

Hij is prachtig geborduurd ook met brokaat en zilverdraad en dat moet een heel mooi effect gehad hebben met die plooival, zeker bij het lopen.

Koningin Wilhelmina:

Met vertrouwen zie ik uw toekomst tegemoet onder de zorgende leiding van mijn innig geliefd kind.

Paul Rem:

Juliana werd ingehuldigd in 1948. Ze staat bekend als de gewone Koningin, en de Koningin die zo graag mevrouw wilde zijn. Dat zou kunnen. Misschien is die zogenaamde eenvoud van Juliana wel af te lezen aan de troonzetel die ze gebruikte bij de inhuldiging in de Nieuwe Kerk.

Het is natuurlijk wel een vergulde stoel met leeuwen en rood, want dat hoort bij een Koningin, maar het is toch eigenlijk ook wel een heel eenvoudige stoel.

Een van de kenmerkende objecten in de tentoonstelling is de vlinderbril die we hier zien. Dat is een gouden gala vlinderbril die Koningin Juliana heeft gedragen, onder andere bij het huwelijk van Prinses Margriet.

Ga je nu in de doventaal kijken wat de naam van Juliana uitbeeldt, dan is dat juist die vorm van de vlinderbril. Zo zeggen de mensen die van gebarentaal gebruik maken Juliana.

Voice-over:

De tentoonstelling honderd jaar Juliana is tot en met 30 augustus open voor het publiek.