Toespraak van Hare Majesteit de Koningin ter gelegenheid van het staatsbezoek van Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit de Koningin van Jordanië

Den Haag, Paleis Noordeinde, 30 oktober 2006

Majesteit,

Het is mij een groot genoegen U en Koningin Rania hier vanavond welkom te heten. In U begroeten wij een land met een eeuwenoude beschaving, maar ook een land dat gekenmerkt wordt door modernisering en hervorming en dat een belangrijke en positieve rol speelt in het zo lang door twist en geweld verscheurde Midden-Oosten. Helaas heeft Uw land dit geweld ook zelf ondervonden, toen de wrede aanslagen vorig jaar zijn gepleegd in Amman. Ook in ons land heeft deze gebeurtenis diepe indruk gemaakt. Met des te meer vreugde ontvangen wij U beiden nu in ons land.

Majesteit,

Jordanië is de hoeder van een rijke historische erfenis. In de regio die bekend staat als de "vruchtbare halve maan", waartoe ook Uw land behoort, ontstonden de eerste vormen van de menselijke beschaving. Vele duizenden jaren hebben diverse culturen er hun sporen achtergelaten, van Assyriërs en Egyptenaren tot Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Ottomanen en Arabieren. Archeologen onderzoeken de rijke erfenis van dit verleden, toeristen komen in groten getale het unieke Petra en andere indrukwekkende historische plaatsen van Uw land bewonderen.

De wetenschappelijke belangstelling voor de Arabische wereld ontstond in ons land al vroeg. Slechts weinige jaren na de opening van de Leidse Universiteit in 1575 werd daar een leerstoel ingesteld voor het Arabisch en de andere oosterse talen. Die leerstoel bestaat nog steeds en de studie van de Arabische wereld bloeit aan onze universiteiten. De Nederlandse schilder Cornelis de Bruyn reisde al in de zeventiende eeuw naar het Midden-Oosten en legde in zijn tekeningen met grote precisie de historische monumenten vast. Ook nu nog worden Nederlandse kunstenaars geïnspireerd door de eeuwenoude schatten van Uw land.

Op het fundament van de oude tradities en karakteristieke culturen van vroegere rijken is het moderne Jordanië gegrondvest, een pluriform, tolerant en democratisch land met een dynamische en hoog ontwikkelde bevolking. In het voortdurende proces van modernisering en aanpassing, op economisch en op politiek gebied, neemt U zelf, in de voetsporen van Uw zo gerespecteerde vader, Koning Hoessein, een centrale positie in. De uitdagingen waarmee Jordanië met zijn snel groeiende bevolking wordt geconfronteerd, zijn aanzienlijk. U staat voor de moeilijke taak de vele jongeren in Uw land het vooruitzicht op een zinvolle toekomst te bieden. Deze opgave wordt nog verzwaard door het besef dat de noodzakelijke economische groei moet samengaan met zorg voor het milieu en voor het behoud van Uw rijke culturele en historische erfgoed. Met het beleid van geleidelijke hervormingen dat is neergelegd in de National Agenda zijn de eerste stappen in deze richting gezet. De koers die Uw regering daarmee heeft ingeslagen, heeft de volle steun van ons land en van Europa.

Gelegen in een onrustig deel van de wereld is Uw land in het verleden, alsook tijdens de jongste ontwikkelingen erin geslaagd goede betrekkingen met zijn buurlanden te bewaren en daarbij dikwijls ook een voortrekkersrol te vervullen. Jordanië heeft zich door de jaren heen ingezet voor vrede en stabiliteit in de regio en in 1994 vrede gesloten met Israël.

De geschiedenis van Jordanië is nauw verbonden met die van de drie grote monotheïstische godsdiensten. Tegen die achtergrond valt Uw grote persoonlijke inzet op voor het bevorderen van de dialoog tussen de islam en het westen - een streven waarmee U het werk van Uw vader en Uw oom, Prins Hassan, voortzet. In verschillende toespraken hebt U gewezen op de tolerante en verzoenende kanten van de islam, ook ten opzichte van andersdenkenden, en op het belang van verdraagzaamheid en vreedzaam samenleven. U hebt hierbij onderstreept dat de islam geen godsdienst is van geweld en terrorisme maar van gematigdheid, vergevingsgezindheid en barmhartigheid. Deze idealen en waarden vormen ook de kern van de in 2004 uitgesproken zogenaamde "Amman boodschap" waarin terrorisme wordt afgewezen en met nadruk wordt gesteld dat vrede de grondslag moet zijn voor de relaties tussen moslims onderling en met andere gelovigen.

Majesteit,

De betrekkingen tussen onze beide landen zijn goed - en zijn dat ook altijd geweest. Onze samenwerking is de laatste jaren versterkt en geïntensiveerd, zowel op politiek als op maatschappelijk gebied. De Nederlanders die in Jordanië wonen zijn op zeer verschillende terreinen actief, niet alleen als handelslieden en ondernemers, maar ook op cultureel gebied en bij maatschappelijke instellingen zoals bijvoorbeeld een doven- en blindeninstituut. Jordaniërs hebben geïnvesteerd in de Nederlandse landbouw. Handelsmissies zijn over en weer op bezoek geweest. Veel van de samenwerking tussen onze beide landen speelt zich af in het kader van het Euro-Mediterrane partnerschap, maar ook de bilaterale samenwerking is van betekenis.

Majesteit,

De goede betrekkingen tussen onze beide landen worden als het ware weerspiegeld in de goede en warme relaties tussen onze beide families. Vele leden van onze families, uit verschillende generaties, ontmoeten elkaar regelmatig. Uw vader bracht een officieel bezoek aan ons land en tien jaar later bezochten mijn man en ik Jordanië. Uw staatsbezoek past in deze traditie en wij zijn zeer verheugd U te verwelkomen.

Gaarne verzoek ik alle aanwezigen met mij het glas te heffen op Uw gezondheid, op die van Koningin Rania en op een goede toekomst - in vrede - voor het Jordaanse volk.