Kort woord van Koning Willem-Alexander bij de bijeenkomst 75 jaar politievrijwilligers in Utrecht


Dames en heren,

Geweldig om deze middag samen met u te beleven. 

U vertegenwoordigt samen de tien regionale eenheden van de politie. Maar we weten dat er nog veel méér politievrijwilligers actief zijn. In totaal zo’n 2.600 mensen. Voor hen volgen er later dit jaar speciale bijeenkomsten in iedere eenheid. 

Tegen u en al uw collega’s wil ik zeggen: dank u wel voor uw inzet! U helpt heel concreet mee om Nederland veilig te houden. En dat doet u naar beste kunnen: gemotiveerd, goed voorbereid en resultaatgericht.

Ik realiseer me heel goed wat dit betekent in uw persoonlijk leven. 
Velen van u hebben een drukke baan. Of een eigen bedrijf.
Velen van u hebben een gezin.
Of u heeft al een heel arbeidzaam leven achter de rug en eindelijk wat meer ruimte voor uzelf. 

En tóch kiest u ervoor om een flink deel van uw energie en welverdiende vrije tijd te investeren in politiewerk. Ik vind dat geweldig.

Politiewerk is uitdagend. Het stelt hoge eisen aan mensen. Je moet stevig in je schoenen staan. Je moet specifieke kennis en vaardigheden hebben. Je moet met de meest uiteenlopende mensen kunnen omgaan en soepel kunnen samenwerken. 

Waakzaam en dienstbaar zijn. Dat klinkt simpel. Maar je moet het maar kúnnen in onze samenleving waarin het optreden van de politie voortdurend onder een vergrootglas ligt en emoties hoog kunnen oplopen. De lat ligt hoog en u schrikt daar niet voor terug.

Nederland mag u dankbaar zijn voor alle tijd, zorg en aandacht die u steekt in uw werk als politievrijwilligers. 
Of u nu achter de balie staat of diensten meedraait op straat. 
Of u nu achter de computer zit om cybercrime te bestrijden of voetbalsupporters rond het stadion helpt om het gezellig te houden (alhoewel dat laatste hier in Utrecht vanzelfsprekend geen enkel probleem is). 

En of u nu forensische kennis inbrengt of bestuurder bent van een snel interventievoertuig, zoals dagvoorzitter Rob van Someren.

Iedere taak is belangrijk. Iedere politievrijwilliger is van grote waarde.

Ik wens u en al uw collega’s in de eenheden heel veel succes toe. 

Blijf gezond en veilig. Pas op elkaar. En geniet ook vooral van uw prachtige, betekenisvolle werk.

Dank u wel.