Toespraak van Koning Willem-Alexander bij het Martin Luther King Jr. Center, Atlanta, Verenigde Staten

De toespraak is uitgesproken in het Engels.

De Koningin en ik zijn dankbaar om hier in Atlanta eer te bewijzen aan Martin Luther King Jr. en aan de Civil Rights Movement waaraan hij leiding gaf.

Wij staan hier met groot respect voor hem en voor alle mannen en vrouwen die in zijn kielzog de geschiedenis van de Verenigde Staten diepgaand hebben beïnvloed. 

Hier in Atlanta kreeg de strijd voor gelijke rechten vleugels. Een strijd zonder geweld, onder aanvoering van een man die vertrouwde op de kracht van zijn woorden en op de fundamentele waarden waarin hij geloofde: vrijheid, gelijkwaardigheid en sociale rechtvaardigheid. 

Dit bezoek raakt ons diep. We kijken ernaar uit straks mensen uit de lokale gemeenschap te ontmoeten en hun verhalen te horen. Het werk van Martin Luther King blijft mensen moed geven, ook nu, 56 jaar na zijn dood. 

De emancipatiedrang van mensen van kleur heeft een groot stempel gedrukt op de geschiedenis van de Verenigde Staten. Het is een verhaal van pijn en woede, maar óók van trots, solidariteit en een rotsvast geloof in vrede en verzoening.

Ook in Nederland blijft de strijd tegen discriminatie en racisme de volle aandacht vragen. Martin Luther King inspireert ons om nooit op te geven. Zijn stem klinkt dóór, ook aan de overzijde van de Atlantische Oceaan.

Dromen kunnen werkelijkheid worden als we elkaar als broeders en zusters zien, ongeacht onze kleur en onze achtergrond. Dat is de overtuiging die we blijven koesteren.

Dank u wel.