Toespraak van Koning Willem-Alexander bij de receptie in het High Museum of Art, Atlanta, Verenigde Staten

De toespraak is uitgesproken in het Engels.

Mayor Dickens, Ladies and gentlemen,

Wat fijn dat u vanavond samen met ons de vriendschap tussen Georgia en het Koninkrijk der Nederlanden bekrachtigt. Mijn vrouw en ik vinden het geweldig om hier te zijn, in Atlanta, een van de meest dynamische steden in de Verenigde Staten. 

Vrijwel iedereen in Europa kent Atlanta als de grootste luchthaven ter wereld. Miljoenen reizigers stappen hier over. Maar wie de stad wil leren kennen, moet hier echt landen en op ontdekkingstocht gaan. Precies zoals wij vandaag hebben gedaan.

Wat opvalt is de bijzondere manier waarop deze stad zijn geschiedenis koestert en doorgeeft aan nieuwe generaties. Dat zagen wij vanmorgen in het Martin Luther King Center. Dat zagen we ook op de BeltLine, een oude spoorlijn die een nieuw leven kreeg. En natuurlijk in de Recording Studio waar in de jaren tachtig en negentig de hiphop tot bloei kwam. Iedereen weet immers: voor de echte hiphop moet je in Atlanta zijn.

Het voelt goed om in cultureel opzicht ook iets terug te kunnen doen. Geen rap, maar Rembrandt, hier in het High Museum of Art. Als u de tentoonstelling ‘Dutch Art in a Global Age’ nog niet gezien heeft: ik kan hem van harte aanbevelen. 

De tentoonstelling gaat over de 17de eeuw, toen Nederlandse schepen de wereldzeeën bevoeren. Een tijd waarin de kunsten en de economie tot ongekende bloei kwamen. Maar ook een tijd waarin koloniale uitbuiting diepe wonden sloeg. Ook dat hoort bij ons verhaal.

Kenmerkend voor een vrije en open samenleving is dat je leert van het verleden en al je energie richt op het bouwen van een betere toekomst. Ons bezoek staat in dát teken, want een betere toekomst bouw je niet alleen. Georgia is in dat opzicht een fantastische partner. 

Nu al is Nederland uw vijfde buitenlandse investeerder. Onze economische relatie is goed voor 32.000 banen hier in the Peach State. Vanmiddag nog gaven we de aanzet tot verdere groei, met de opening van NewCold in McDonough.

Maar het gaat ons om méér dan economie. Ik weet dat we elkaar ook geweldig aanvullen in het onderzoek naar gezondheidsvraagstukken. Dat hebben we vandaag gezien bij de Centers for Disease Control and Prevention. Ook duurzaamheid en klimaat zijn thema’s met een grote verbindende kracht. En over kunst en cultuur heb ik al gesproken.

Ik hoop dat ons bezoek zal bijdragen aan een nog sterkere band. En als er één ding is, waarvan ik heel graag wil dat u het onthoudt, dan is het dit. Het Koninkrijk der Nederlanden is veel dichterbij dan u denkt. U hoeft er de Atlantische Oceaan niet voor over te steken. Drie autonome landen binnen ons Koninkrijk liggen relatief dichtbij, in het Caribisch gebied: Sint Maarten, Curaçao en Aruba. Ik ben er trots op dat ze vanavond ook hier in Atlanta vertegenwoordigd zijn.

De Koningin en ik verheugen ons op de nadere ontmoeting met een aantal van u, zo dadelijk. En op het vervolg van onze reis, morgen, wanneer we Savannah bezoeken. We kijken ernaar uit.

Ik hoop dat u vanavond allen de kans zult benutten om bestaande vriendschappen te verdiepen en nieuwe vriendschappen te sluiten. En ik beloof u: We’ll keep Georgia on our minds!