Luchtvaart

De Koning heeft grote interesse in de luchtvaart. In 1985 behaalde hij het brevet Privévlieger tweede klasse en in 1987 het vliegbewijs B-3. Gedurende zijn studententijd haalde hij zijn theoretisch B1/B2. Een en ander stelde hem in staat om enige tijd in Kenia als vrijwilliger te vliegen voor de medische hulporganisatie African Medical Research & Education Foundation (AMREF) en de Kenya Wildlife Service.

In 1989 behaalde Koning Willem-Alexander de aantekening op het beroepsbrevet die noodzakelijk is om een zwaar meermotorig vliegtuig te mogen vliegen. Ook beschikt hij over het groot militair vliegbrevet, dat hem in 1994 door Prins Bernhard werd uitgereikt. Sinds 2001 is hij in het bezit van het Airline Transport Pilot License (ATPL). Om zijn vlieguren bij te houden vliegt hij als gastvlieger bij KLM Cityhopper. Dit kon tot medio 2017 zowel op het Regeringsvliegtuig PH-KBX alsook op een Fokker 70 uit de reguliere vloot zijn.

De Koning heeft zich medio 2017 om laten scholen naar de B737 en dit brevet in juni 2017 behaald. Door het behalen van dit brevet kan hij zijn gastvliegerschap bij KLM voortzetten. Het besluit tot omscholen is reeds genomen voordat de aanbestedingsprocedure voor de vervanging van het regeringsvliegtuig PH-KBX van start ging en staat hier los van.

Beeld: ©KLM / Natascha Libbert
Koning Willem-Alexander - met gezagvoerder Maarten Putman - tijdens zijn laatste vlucht met de Fokker 70

KLM Cityhopper, de huidige uitvoerder van regeringsvluchten, heeft aangekondigd eind  2017 te stoppen met het vliegen met de Fokker 70 (FK70). Als gevolg daarvan is de personele capaciteit (vliegers, grondcrew etc.) niet voldoende om na medio 2017 het regeringsvliegtuig te blijven bemannen en onderhouden. In een brief aan de Kamer op 4 april 2017 heeft de minister van Infrastructuur en Milieu  bekendgemaakt, dat het kabinet heeft gekozen voor een Boeing 737 Business Jet als nieuw regeringsvliegtuig. Het moment van oplevering van het nieuwe regeringstoestel, dat als registratie PH-GOV zal krijgen, is begin 2019 voorzien.

Het regeringsvliegtuig is van de regering en wordt ook straks weer hoofdzakelijk gebruikt door leden van het kabinet en hun delegaties.