Bezoek Nederlandse delegatie aan de Verenigde Naties in New York en de G20-top in Pittsburgh

In de periode tussen 20 en 26 september 2009 bezoeken een kabinetsdelegatie, Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden New York.

De delegatie neemt deel aan diverse topontmoetingen op en rond de 64e Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Minister-president Balkenende spreekt deze vergadering zaterdag 26 september toe. Naast de minister-president bestaat de kabinetsdelegatie uit minister Verhagen van Buitenlandse Zaken, minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking en minister Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

In deze zelfde periode vindt op 24 en 25 september de G20-top in Pittsburgh plaats. Minister-president Balkenende vertrekt vanuit New York naar Pittsburgh. Tijdens de G20 wordt hij vergezeld door minister Bos van Financiën.

Duurzaam economisch herstel, de strijd tegen klimaatverandering, kernontwapening, en de voortgang van de Millenniumontwikkelingsdoelen zijn de hoofdthema's van de bijeenkomsten in New York en Pittsburgh.

Van zondag 20 tot en met dinsdag 22 september neemt de Prins van Oranje als voorzitter van de United Nations Secretary-General's Advisory Board on Water and Sanitation (UNSGAB) deel aan diverse bijeenkomsten die gerelateerd zijn aan UNSGAB en aan de top over klimaatverandering. Deze top, op 22 september, wordt voorgezeten door Secretaris-Generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties.

Prinses Máxima heeft maandag 21 september een ontmoeting met Ban Ki-moon over toegankelijke financiële diensten. Op dinsdag 22 september houdt de Prinses een toespraak over dit onderwerp bij de jaarlijkse vergadering van het Clinton Global Initiative.

Minister-president Balkenende start zijn verblijf in New York met enkele activiteiten die in het teken staan de 400-jarige band tussen deze stad en Nederland. Zo sluit hij op zondag 20 september, samen met minister Verhagen, het New Island Festival op Governors Island feestelijk af en bezoeken ze op maandag 21 september onder meer het New Amsterdam Pavilion. Daarna ontmoet de minister-president Nederlandse ondernemers in de VS. Met hen spreekt hij over de gevolgen van de economische crisis op hun bedrijfsactiviteiten en de stimulering van duurzaam economisch herstel.

Op 22 september, tijdens de Top over Klimaatverandering, zit de minister-president een werksessie met andere regeringsleiders voor. Deze bijeenkomst, die ook wordt bijgewoond door minister Koenders en minister Cramer, beoogt een impuls te geven aan de klimaatonderhandelingen die aan het eind van het jaar tot een nieuw verdrag in Kopenhagen moeten leiden.

Woensdag 23 september spreekt minister-president Balkenende, als hoofdgast van de Louise Blouin Foundation, over de veranderingen die na de kredietcrisis nodig zijn in de cultuur van het zakendoen. Daarna bezoekt hij enkele 'side events' over de voortgang van de Millenniumontwikkelingsdoelen. Donderdag 24 september staat voor de minister-president een bijeenkomst op het programma die gewijd is aan de gevolgen van de economische crisis op de armste landen. Deze bijeenkomst, van belang als voorbereiding op de G20, wordt gemodereerd door minister Koenders.

Na terugkomst van de G20-top in Pittsburgh spreekt de minister-president onder de titel 'Stability, sustainability and solidarity' op zaterdag 26 september de AVVN toe. Gedurende zijn verblijf in New York heeft de minister-president voorts diverse bilaterale ontmoetingen met staatshoofden en regeringsleiders. Samen met de ministers Verhagen en Koenders heeft hij daarnaast een werkbespreking met Secretaris-Generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties.

Donderdag 24 en vrijdag 25 september vindt de G20-top in Pittsburgh plaats. Nederland is door president Obama van de Verenigde Staten uitgenodigd hieraan deel te nemen. Tijdens de top spreken 's werelds grootste economische landen met elkaar over gezamenlijke oplossingen voor duurzaam economisch herstel. Minister-president Balkenende wordt tijdens de G20 vergezeld door minister Bos van Financiën. Donderdagavond nemen zij respectievelijk deel aan het 'Leader dinner' en het 'Finance Ministers Working Dinner'. De plenaire bijeenkomsten en afronding vinden plaats op vrijdag.

Minister Verhagen woont op 24 september een zitting van de Veiligheidsraad bij over kernontwapening en non-proliferatie, en zal een conferentie over de werking van het kernstopverdrag toespreken. Daarna ratificeert hij namens Nederland een protocol over Kinderen in Gewapende Conflicten.

Op 25 september organiseert Nederland met Brazilië en de Verenigde Staten een conferentie over geweld tegen meisjes, waarop de ministers van Buitenlandse Zaken Amorim, Clinton en Verhagen, de speciale VN-vertegenwoordiger voor Geweld tegen Kinderen Santos Pias, en slachtoffers van geweld zullen discussiëren over maatregelen om meisjes te beschermen. Daarnaast heeft minister Verhagen in EU-verband ontmoetingen met zijn ambtgenoten uit Rusland en de Verenigde Staten, en verder onder meer met die uit IJsland, Servië, Algerije, Thailand, Singapore, Indonesië, en Australië.

Minister Koenders' programma staat in het teken van klimaat en de financiële crisis, en de gevolgen hiervan voor ontwikkelingslanden. De minister heeft diverse ontmoetingen met leiders uit ontwikkelingslanden en van VN-organisaties. Als lid van de taskforce innovatieve financiering van gezondheidssystemen neemt minister Koenders op woensdag 23 september deel aan een bijeenkomst onder leiding van de Britse premier Brown. Op die dag organiseert hij namens Nederland ook een bijeenkomst over Sudan, die in het teken staat van het Noord-Zuid vredesproces. Gesproken wordt over noodzakelijke stappen om dit proces tot een goed einde te brengen met verkiezingen en het referendum in zicht. Ook wordt gesproken over het vlot trekken van de vredesonderhandelingen en de opbouw in Darfur. Naast de contactgroep voor Sudan zijn ook landen als China, Rusland, Japan, en de Wereldbank en VN vertegenwoordigd.

Minister Cramer is al op 19 september in New York voor een informele bijeenkomst van een selecte groep milieuministers uit verschillende landen. Op uitnodiging van de Deense voorzitter van de Conferentie van Partijen bij het VN-Klimaatverdrag zal deze groep zich twee dagen bezig houden met voorbereidingen voor de grote Klimaattop in Kopenhagen eind dit jaar. Op 20 september neemt Minister Cramer eerst deel aan een door Nieuw Zeeland georganiseerde bijeenkomst over de oprichting van een ' Global Alliance on Agriculture Greenhouse Gas Mitigation Research ' en vervolgens aan een ministerieel rondetafelgesprek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, met als onderwerp de vergelijkbaarheid van inspanningen van ontwikkelde landen in het kader van een Kopenhagenakkoord. Voorts zal zij op 22 september de minister-president vergezellen bij (onderdelen van) de VN- top over klimaatverandering.

17 september 2009