Prinses Máxima geeft startsein ‘Girlsday’ voor bètawetenschap en techniek

RVD, nr. 76: Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden geeft op donderdag 25 april het startsein voor de landelijke Girlsday bij TNO in Den Haag. Op deze dag laten technische bedrijven, onderzoeks- en onderwijsinstellingen door heel Nederland meisjes van 10 tot 15 jaar kennis maken met bètawetenschap, techniek en ICT.

Meisjes uit groep 8 van de Duinoordschool en uit de tweede klas van het Hofstad Lyceum krijgen bij kennisorganisatie TNO in Den Haag Girlsday-activiteiten aangeboden. De meisjes maken onder andere kennis met technische vrouwelijke professionals en kunnen zelf ervaren welke mogelijkheden een technische studie hen biedt.

Het Landelijk Expertisebureau Meisjes/Vrouwen en Bèta/Techniek (VHTO) organiseert Girlsday jaarlijks op de vierde donderdag van april. Relatief weinig meisjes kiezen in Nederland voor een technische (vervolg)opleiding. VHTO wil daarom dat jonge meisjes zich beter en breder oriënteren op hun toekomstige studiekeuze. Het expertisebureau streeft er naar de participatie van meisjes en vrouwen aan bètawetenschap, techniek en ICT in Nederland te vergroten en op die manier het verwachte tekort aan bèta/technici op te lossen.

Voor Girlsday 2013 zijn al meer dan 7000 meisjes door hun scholen in zowel het basis- als voortgezet onderwijs aangemeld. Girlsday wordt dit jaar voor de vierde keer in Nederland gehouden. Het internationale evenement vond voor het eerst plaats in1993 inde Verenigde Staten, waarna soortgelijke dagen in onder meer Duitsland, Spanje en Polen volgden.