Koningin Máxima spreekt op Morningstar Investment Conference Europe

RVD, nr. 29: Hare Majesteit Koningin Máxima houdt donderdagochtend 27 maart als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de VN voor inclusieve financiering voor ontwikkeling een openingstoespraak op de vierde Morningstar Investment Conference Europe in Amsterdam.

Morningstar biedt beleggers onafhankelijke informatie over aandelen en beleggingsfondsen. Toehoorders zijn onder anderen topbestuurders van Europese pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen, banken en vermogensbeheerders.

Koningin Máxima gaat in haar toespraak onder meer in op het belang van verantwoord investeren voor het verbeteren van de toegang tot financiële diensten. In januari 2011 introduceerde Koningin Máxima vanuit haar VN-functie samen met een groep internationale investeerders, het CGAP (Consultative Group to Assist the Poor, onderdeel van de Wereldbank) en met ondersteuning van het ministerie van Buitenlandse Zaken de zogenaamde investeerdersprincipes 'the Principles for Investors in Inclusive Finance'. Dit is een raamwerk met richtlijnen voor consumentenbescherming en eerlijke, transparante en verantwoordelijke financiële dienstverlening aan lage inkomensgroepen. De richtlijnen maken deel uit van de UN Principles for Responsible Investing die momenteel wereldwijd door 49 fondsen en investeerders wordt gesteund.

Aansluitend op de toespraak van Koningin Máxima is er een paneldiscussie over 'Financial Stewardship 2014 and beyond'. Een internationaal panel gaat in op de vraag hoe beleggingsinstellingen het vertrouwen van beleggers weer kunnen winnen en hoe hun maatschappelijke rol nog beter kan worden vervuld. Beleggingsinstellingen kijken behalve naar hun financiële doelstellingen ook steeds meer naar goed bestuur, milieuaspecten en sociale factoren. Daarnaast spreken de deelnemers aan de conferentie over de nieuwste inzichten die hen kunnen helpen om de aan hun toevertrouwde middelen op een verantwoorde manier optimaal te beheren.

Koningin Máxima is in september 2009 benoemd als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon. Zij adviseert hem in deze functie over toegang tot financiële diensten en zet zich tevens wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van met name de lage inkomensgroepen en de MKB-sector. In veel landen is het niet gewoon om een bank- of spaarrekening te kunnen openen of om bijvoorbeeld verzekeringen of leningen af te sluiten.

Sinds juni 2011 is Koningin Máxima erevoorzitter van het G20 'Global Partnership for Financial Inclusion' (GPFI).