Koningin Máxima spreekt bij kiesgroep bijeenkomst van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft zaterdagochtend 31 mei in het Vredespaleis in Den Haag een openingstoespraak gehouden bij de Nederlandse kiesgroep bijeenkomst van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank. Bij het IMF en de Wereldbank zijn 188 landen aangesloten die deels worden vertegenwoordigd in een zogenaamde kiesgroep. Koningin Máxima is speciale pleitbezorger van de VN-secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling

Nederland vertegenwoordigt in totaal 14 landen in de Raad van Gouverneurs bij het IMF en 12 landen in de Raad van Gouverneurs bij de Wereldbank. De kiesgroep bijeenkomst duurt tot en met zondag 1 juni.

Koningin Máxima sprak in haar hoedanigheid van speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. In haar openingstoespraak ging zij onder meer in op het belang van wereldwijde toegang tot financiële diensten voor het realiseren van ontwikkelings- en economische doelen. Centraal daarbij staat de boodschap dat inclusieve financiering de verwezenlijking van tal van nationale prioriteiten mogelijk maakt en versnelt, zoals werkgelegenheid, eerlijke groei, armoedeverlichting, gezondheidszorg, onderwijs en voedselveiligheid. Een van de andere sprekers was Dimitris Tsitsiragos, vice-president bij de Wereldbankgroep.

Jaarlijks komen de gouverneurs van de Nederlandse kiesgroep bijeen om als aandeelhouders van het IMF en de Wereldbank zowel het nationale als het gezamenlijke belang te bespreken. Onderwerpen dit jaar zijn onder meer de mondiale economische groei en werkgelegenheid, ontwikkelingen op de financiële markten en energie transitie. Gastheren zijn minister Dijsselbloem in zijn functie van gouverneur bij de Wereldbank en president Knot van de Nederlandse Bank in zijn functie van gouverneur bij het IMF. Minister Ploumen is gastvrouw in haar functie van plv. gouverneur bij de Wereldbank.

Nederland vertegenwoordigt 14 andere landen in de Raad van Gouverneurs bij het IMF en 12 andere landen bij de Raad van Gouverneurs van de Wereldbank. De kiesgroep bij de Wereldbank bestaat naast Nederland uit Armenië, Bosnië Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Georgië, Israël, Kroatië, Macedonië, Moldavië, Montenegro, Oekraïne en Roemenië. De kiesgroep bij het IMF bestaat uit dezelfde landen aangevuld met België en Luxemburg.

RVD, nr. 175