Kort dankwoord van Zijne Majesteit de Koning bij de ontvangst van de bundel Een Nieuwe Staat te Den Haag

Dames en Heren,

Graag wil ik alle auteurs die hebben meegewerkt aan dit boek hartelijk bedanken.
Ook dank aan het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk, dat de opdracht gaf tot het maken ervan.

Historisch besef kan helpen onze wereld vandaag te begrijpen. Het is Uw verdienste dat U een belangrijk kantelpunt in onze nationale geschiedenis in één boek van vele kanten belicht. Ieder van de auteurs brengt zijn of haar eigen expertise mee. Zo schetst U samen een veelzijdig beeld van de jonge jaren van ons Koninkrijk. Staatkundig, economisch en cultureel.

In 1813 werd de kiem gelegd van wat later het Koninkrijk der Nederlanden zou worden. Verschuivende machtsverhoudingen in Europa speelden daarbij een belangrijke rol, zoals in deze bundel wordt beklemtoond.

Het Nederland van begin 19de eeuw verschilde in veel opzichten van het Nederland van vandaag.
De gemiddelde levensverwachting was veertig jaar. Een reis van Almelo naar Deventer duurde elf uur, per hotsende postwagen over modderige wegen. Elke plaats had zijn eigen klokkentijd. Tegelijkertijd was ons land het meest verstedelijkte stukje van Europa, met een geweldige traditie van handel, nijverheid en kunsten. En met burgers die - in de context van die tijd - gehecht waren aan vrijheid.

We zijn met tal van lijnen verbonden met de mensen die toen leefden, vaak zonder dat we ons dat realiseren. Serieuze geschiedschrijving is een uitnodiging tot bescheidenheid omdat ze ons laat zien dat we in een lange traditie staan. Een traditie die we op onze beurt overdragen aan nieuwe generaties ná ons.

Soms wordt onze geschiedenis mede bepaald door turbulente stroomversnellingen, zoals aan het begin de 19de eeuw. Soms is het vaarwater rustiger. Maar altijd gaat de reis dóór.

U brengt dit fascinerende hoofdstuk in het verhaal van Nederland opnieuw tot leven. Dank U wel.