Wetsvoorstel toestemming huwelijk Prins Constantijn ingediend bij Staten-Generaal

Communiqué van de Rijksvoorlichtingsdienst

Donderdag 15 februari 2001 is bij de Staten-Generaal ingediend het voorstel van rijkswet inzake het verlenen van toestemming aan Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn Christof Frederik Aschwin der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg, om een huwelijk aan te gaan met Petra Laurentien Brinkhorst.

Het burgerlijk huwelijk van het paar, dat zijn verloving bekendmaakte op 16 december 2000, is voorzien op 17 mei 2001 en zal worden voltrokken door de burgemeester van Den Haag, drs. W.J. Deetman, in het Oude Stadhuis aan de Javastraat in Den Haag.
De kerkelijke inzegening is voorzien op 19 mei 2001 in de Grote of St. Jacobskerk, eveneens in Den Haag. Voorganger is de Nederlands Hervormde predikant ds. C.A. ter Linden.

Bij verlening van wettelijke toestemming voor het aangaan van het huwelijk blijft Prins Constantijn lid van het Koninklijk Huis en wordt zijn echtgenote op het moment van hun huwelijk eveneens lid van het Koninklijk Huis.
Het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat de geslachtsnaam van kinderen geboren uit een huwelijk van een lid van het Koninklijk Huis wordt bepaald bij koninklijk besluit.
De regering heeft met de betrokkenen overleg gevoerd. Zij is voornemens om ter gelegenheid van het huwelijk bij koninklijk besluit te bepalen dat de geslachtsnaam van de kinderen die uit het huwelijk geboren mochten worden zal luiden: van Oranje-Nassau van Amsberg. Tevens zal daarbij worden bepaald dat deze kinderen erfelijk de titel Graaf (Gravin) alsmede het predikaat Jonkheer (Jonkvrouwe) dragen zodat zij zullen zijn: Graaf (Gravin) van Oranje-Nassau, Jonkheer (Jonkvrouwe) van Amsberg.

Voor Prins Constantijn brengt dit besluit geen verandering met zich mee. Hij is op grond van het koninklijk besluit van 16 februari 1966 Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg.
Laurentien Brinkhorst verkrijgt door haar huwelijk geen adeldom. Het gebruik inzake aanduiding van echtgenotes van leden van het Koninklijk Huis en van leden van de adel brengt evenwel met zich dat zij de titels van haar echtgenoot zal voeren en dat zij derhalve Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau , mevrouw van Amsberg zal worden genoemd.

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn is de derde zoon van Hare Majesteit de Koningin en Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Claus. Hij is op 11 oktober 1969 te Utrecht geboren. De Prins, die rechten studeerde aan de universiteit Leiden, behaalde in februari 1995 de meestertitel. Na zijn studie was Prins Constantijn, na een stageperiode, tot eind 1999 in verschillende functies werkzaam bij het Kabinet van het lid van de Europese Commissie mr. H. van den Broek. In december 2000 behaalde de Prins aan het Instituut INSEAD in Fontainebleau in Frankrijk zijn MBA/Master of Business Administration.

Laurentien Brinkhorst is op 25 mei 1966 in Leiden geboren. Zij studeerde achtereenvolgens geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen, politieke wetenschappen aan de University of Londen en journalistiek aan de University of California at Berkeley, waar zij in 1991 haar Master of Journalism behaalde.
Sinds 1992 woont en werkt zij in Brussel, waar zij sinds februari 2000 lid is van de directie van Adamson BSMG Worldwide, de Brusselse vestiging van een internationaal adviesbureau op het gebied van strategische communicatie en public affairs.

RVD, 15.02.2001, 13.00 uur.