Prins Constantijn 18 november 2008 aanwezig bij jubileumconcert Nationaal Muziekinstrumenten Fonds

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn der Nederlanden is dinsdag 18 november aanwezig bij het jubileumconcert van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF) in het Concertgebouw te Amsterdam.

Het concert vindt plaats ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van het NMF. Prins Constantijn is beschermheer van het fonds.

Het NMF geeft vakmusici en muziekstudenten een instrument in bruikleen waarmee zij hun talent kunnen ontplooien. Momenteel spelen ongeveer 350, merendeels jongere musici op een instrument van het NMF. De collectie instrumenten van het NMF behoort daarmee tot één van de grootste van West-Europa. Jaarlijks doen rond de 100 musici een beroep op het Fonds om een instrument in bruikleen te kunnen krijgen. Bekende bruikleners van het NMF zijn ondermeer Quirine Viersen en Pieter Wispelwey.

Op het jubileumconcert treden op de jeugdstrijkersgroep 'Fancy Fiddlers' van vioolpedagoge Coosje Wijzenbeek met cellist Colin Carr en pianist Paolo Giacometti. In deze jeugdstrijkersgroep spelen of hebben vele bruikleners van het NMF gespeeld. Daarnaast wordt de laatste en tevens grootste aankoop gepresenteerd: 'La Reine Elisabeth'. Dit is een Venetiaanse viool uit 1725, gebouwd door Petrus Gaernerius en was ooit in het bezit van Koningin Elisabeth van België. Dit instrument wordt bespeeld door een Nederlands talent, de 29-jarige Haagse violiste Frederieke Saeijs. Zij treedt ook op tijdens het jubileumconcert.

18 november 2008