Prins Constantijn reikt 3 mei 2009 prijs World Press Photo 2008 uit

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn der Nederlanden reikt zondag 3 mei in Muziekgebouw aan ’t IJ te Amsterdam de prijs voor de World Press Photo van het Jaar 2008 uit

De beste persfoto van vorig jaar is volgens de internationale jury gemaakt door de Amerikaanse fotograaf Anthony Suau. De foto toont een politieagent met getrokken wapen die een huis doorzoekt waarvan de bewoners zijn uitgezet omdat ze de hypotheek niet meer konden betalen vanwege de kredietcrisis.

Anthony Suau ontvangt een bedrag van 10.000 euro en een nieuwe camera. De winnende foto stond in een reportage die Suau maakte in opdracht van het Amerikaanse tijdschrift Time.

In totaal zonden 5.508 fotografen uit 124 landen werk in voor de 52ste editie van World Press Photo. De jury deelde in tien categorieën prijzen uit. Van 4 mei tot en met 28 juni toont de Amsterdamse Oude Kerk een selectie van het werk van de winnaars. Daarna reist de tentoonstelling de wereld rond.

De Prins is beschermheer van World Press Photo. De stichting, gevestigd in Amsterdam, ondersteunt en promoot internationaal het werk van professionele persfotografen en zet zich in voor persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. World Press Photo is in 1955 in Nederland opgericht. De prijs wordt internationaal gezien als de meest prestigieuze prijs op dit gebied.

16 maart 2009