Prins Constantijn reikt 7 mei 2011 prijs World Press Photo van het Jaar 2010 uit

RVD, 28 april 2011, nr. 102: Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn der Nederlanden reikt zaterdag 7 mei in Muziekgebouw aan ’t IJ te Amsterdam de prijs voor de World Press Photo van het Jaar 2010 uit.

De beste persfoto van vorig jaar is volgens de internationale jury gemaakt door de Zuid-Afrikaanse fotograaf Jodi Bieber. Haar foto toont een portret van de 18-jarige Bibi Aisha die opzettelijk werd verminkt, omdat ze was weggelopen van haar echtelijke woning in de Afghaanse provincie Uruzgan. Jodi Bieber ontvangt een bedrag van 10.000 euro en een nieuwe camera.

In totaal zonden 5.691 fotografen uit 125 landen 108.059 foto's in voor de 54ste editie van World Press Photo. De jury deelde in negen categorieën prijzen uit. Van 22 april tot en met 19 juni toont de Amsterdamse Oude Kerk een selectie van het werk van de winnaars. Daarna reist de tentoonstelling de wereld rond.

De Prins is beschermheer van World Press Photo. De stichting, gevestigd in Amsterdam, ondersteunt en promoot internationaal het werk van professionele persfotografen en zet zich in voor persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. World Press Photo is in 1955 in Nederland opgericht. De prijs wordt internationaal gezien als de meest prestigieuze prijs op dit gebied.