Prins Constantijn reikt prijs World Press Photo van het jaar 2013 uit

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn der Nederlanden reikt vrijdagavond 25 april 2014 in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam de prijs voor de World Press Photo van het Jaar 2013 uit.

Prins Constantijn wordt vergezeld door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden.

De internationale jury koos een foto die John Stanmeyer (Verenigde Staten) maakte voor National Geographic. De foto toont 'Afrikaanse migranten op het strand van Djibouti stad die 's nachts hun telefoon omhoog houden in een poging een goedkoop signaal uit buurland Somalië op te pikken - een dun lijntje met hun familie in het buitenland. Djibouti is een bekend tussenstation voor migranten uit landen zoals Somalië, Ethiopië en Eritrea, die een beter leven hopen te kunnen vinden in Europa en het Midden-Oosten.'

Voor de 57 e editie van de World Press Photo zijn in totaal 98.671 foto's ingezonden door fotografen uit 132 verschillende landen. Alle inzendingen zijn anoniem voorgelegd aan de jury in het kantoor van de World Press Photo organisatie in Amsterdam. De jury trok twee weken uit voor de beoordeling. Na de prijsuitreiking is een selectie van het ingezonden werk eerst enkele weken te zien in Amsterdam. Daarna reist de tentoonstelling de wereld rond en worden ongeveer 100 steden in 45 landen aangedaan.

De Prins is sinds 2008 beschermheer van World Press Photo. De stichting, gevestigd in Amsterdam, ondersteunt en bevordert wereldwijd de fotojournalistiek en zet zich in voor de vrijheid van informatie. World Press Photo is in1955 inNederland opgericht. De prijs wordt internationaal gezien als de meest prestigieuze prijs op het gebied van professionele persfotografie.

RVD, nr. 105