Prins Constantijn reikt prijs World Press Photo 2015 uit

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn der Nederlanden reikt zaterdagavond 23 april 2016 in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam de prijs voor de World Press Photo van het Jaar 2015 uit.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Bart Maat
Prins Constantijn reikt de prijs voor de World Press Photo uit aan de Australische fotograaf Warren Richardson.

De Australische fotograaf Warren Richardson is jaarwinnaar met een zwart-wit nachtfoto van Syrische vluchtelingen die de grens tussen Servië̈ en Hongarije oversteken. De internationale jury koos voor de foto van Richardson, omdat het beeld eenvoud, kracht en symboliek in zich verenigt.

Voor de 59e editie van de World Press Photo wedstrijd zijn in totaal 82.951 foto’s ingezonden door 5.775 fotografen uit 128 verschillende landen. Alle inzendingen zijn anoniem voorgelegd aan de jury van de World Press Photo stichting. Vanaf 16 april zijn de winnende persbeelden te zien in De Nieuwe Kerk Amsterdam, daarna reist de tentoonstelling de wereld rond en worden bijna 100 steden in 40 landen aangedaan.

Prins Constantijn is sinds 2008 beschermheer van World Press Photo. De stichting, gevestigd in Amsterdam, ondersteunt en bevordert wereldwijd de visuele journalistiek en zet zich in voor de vrijheid van informatie. World Press Photo is in 1955 in Nederland opgericht. De prijs wordt internationaal gezien als de meest prestigieuze prijs op het gebied van professionele persfotografie.

RVD, nr. 73