Prins Constantijn reikt prijs World Press Photo uit

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn der Nederlanden reikt donderdagavond 12 april 2018 in de Westergasfabriek in Amsterdam de prijs voor de World Press Photo van het Jaar uit. Ook Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien is bij de uitreiking aanwezig.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©World Press Photo / Frank van Beek
Prins Constantijn reikt de prijs voor de World Press Photo van het Jaar uit aan de Venezolaanse fotograaf Ronaldo Schemidt (tweede van rechts) voor zijn foto van protesten in Venezuela.

Voor de World Press Photo of the Year zijn vijf fotografen genomineerd. Het gaat om de Australiërs Patrick Brown met een foto van Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh en Adam Ferguson met een portret van een Nigeriaans meisje dat gekidnapt was door Boko Haram. Verder is de Brit Toby Melville genomineerd met een foto van slachtoffers van de aanslag op Westminster Bridge in Londen, de Ier Ivor Prickett met twee foto’s van de strijd om Mosul en de Venezolaanse fotograaf Ronaldo Schemidt met een foto van protesten tegen president Maduro.

Voor de 61e editie van de World Press Photo wedstrijd zijn in totaal ruim 73000 foto’s ingezonden door 4548 fotografen uit 125 verschillende landen. Alle inzendingen zijn anoniem voorgelegd aan de jury van de World Press Photo stichting. Vanaf 14 april zijn de winnende persbeelden te zien in De Nieuwe Kerk Amsterdam, daarna reist de tentoonstelling de wereld rond en worden bijna 100 steden in 40 landen aangedaan.

Prins Constantijn is sinds 2008 beschermheer van World Press Photo. De stichting, gevestigd in Amsterdam, ondersteunt en bevordert wereldwijd de visuele journalistiek en zet zich in voor de vrijheid van informatie. World Press Photo is in 1955 in Nederland opgericht. De prijs wordt internationaal gezien als de meest prestigieuze prijs op het gebied van professionele persfotografie.

RVD, nr. 78