Prins Constantijn opent tentoonstelling ‘De Prins en de Stad - Willem V in Amsterdam’

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn der Nederlanden opent woensdagmiddag 5 juli de tentoonstelling ‘De Prins en de Stad - Willem V in Amsterdam’ in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Tot en met 17 september herleeft in het Paleis de grootste ontvangst van de achttiende eeuw. Van 30 mei tot en met 4 juni 1768 ontving het Amsterdamse stadsbestuur in het stadhuis, het huidige Koninklijk Paleis, stadhouder Willem V, Prins van Oranje-Nassau en zijn vrouw Wilhelmina, Prinses van Pruisen. Het monumentale stadhuis kreeg voor even vorstelijke allure. Deze voor beide partijen belangrijke ontmoeting staat centraal in de tentoonstelling.

Marjan Pantjes, conservator: “De tentoonstelling is een verhaal over een vorstelijk en politiek spektakel in de opmaat naar een onstuimige tijd. Met diners, audiënties, rijtoeren en een spectaculair dansfeest in de Burgerzaal haalde het Amsterdamse stadsbestuur alles uit de kast voor het kersverse prinselijk paar. Amsterdam had de machtige stadhouder nodig. Door oorlog en concurrentie in de handel stokte de economische groei. Armoede nam toe en er was onvrede over het bestuur. Op zijn beurt wilde de jonge Willem V voet aan de grond krijgen in de machtige stad (…) Tegen het decor van vlaggenvertoon, gevelilluminaties en feestelijkheden schudden de burgemeesters van Amsterdam en stadhouder Willem V elkaar de hand. Onwetend dat deze onrust eind achttiende eeuw zou uitmonden in een strijd tussen patriotten en orangisten en een omwenteling van het staatsbestel.”

In beeld en geluid ervaren bezoekers het bal dat plaatsvond in de Burgerzaal met ruim duizend gasten uit binnen- en buitenland. De twee stadhoudersstoelen speciaal gemaakt voor deze vijfdaagse ontvangst keren na 255 jaar terug naar de plek waarvoor ze zijn gemaakt. Uit de Koninklijke Verzamelingen zijn bijzondere collectiestukken van Willem V te zien, zoals zijn Windsoruniform, sierdegen en vijf portretten, waaronder topstukken geschilderd door Johann Friedrich August Tischbein (1750-1812). In de zaal waar Willem V dineerde wordt een banket gereconstrueerd met servies en bestek van Willem V en imposant suikerwerk, speciaal voor de tentoonstelling gemaakt door toppatissier Jeroen Goossens.

‘De Prins en de Stad - Willem V in Amsterdam’ is vanaf 6 juli tot en met 17 september dagelijks te zien in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Bezoekers kunnen daarnaast in de voetsporen treden van Willem V, met een stadswandeling langs de plekken die Willem V tussen 30 mei en 4 juni 1768 bezocht. Meer informatie en tickets via www.paleisamsterdam.nl

RVD, nr. 162