Prins Constantijn

Constantijn Christof Frederik Aschwin Prins der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg is op 11 oktober 1969 geboren in Utrecht als derde zoon van Prinses Beatrix en Prins Claus. De Prins heeft twee broers, Koning Willem-Alexander (1967) en Prins Friso (1968-2013).

Vergroot afbeelding Prins Constantijn, 2020
Beeld: © RVD - Martijn Beekman
Prins Constantijn, 2020.

Studie

Prins Constantijn volgde het lager onderwijs op de Nieuwe Baarnse School in Baarn en behaalde in 1987 het vwo-examen aan het Eerste Vrijzinnig Christelijk Lyceum in Den Haag. Aansluitend volgde de Prins een jaar lang talencursussen in Frankrijk en Italië.

De Prins studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden en behaalde zijn meesterstitel in 1995 in de richting burgerlijk recht. In 2000 volgde hij een MBA-studie aan het European Institute of Business Administration (INSEAD) te Fontainebleau in Frankrijk.

Huwelijk en gezin

Prins Constantijn trad op 17 mei 2001 in Den Haag in het huwelijk met Laurentien Brinkhorst. De kerkelijke inzegening vond plaats op 19 mei 2001 in de Grote of St. Jacobskerk, ook in Den Haag. Prins Constantijn en Prinses Laurentien hebben drie kinderen.

Op 8 juni 2002 werd dochter Eloise geboren, voluit Eloise Sophie Beatrix Laurence, op 21 maart 2004 zoon Claus-Casimir, voluit Claus-Casimir Bernhard Marius Max, en op 3 juni 2006 een tweede dochter, Leonore, voluit Leonore Marie Irene Enrica.

Het gezin woont in Den Haag.

Werkzaamheden en functies

Met ingang van 1 juli 2016 is Prins Constantijn Special Envoy voor TechLeap.nl, voorheen Startup Delta. Prins Constantijn is zelfstandig adviseur in bedrijfsinnovatie en mede-initiatiefnemer van Startup Fest Europe, en is daarnaast Directeur 'Digital Technology and Macro Strategy' bij MAP in Londen en Edge Fellow bij Deloitte Center for the Edge.

Prins Constantijn is op 27 april 2023 benoemd tot lid van de raad van commissarissen van het NATO Innovation Fund (NIF). Het NIF is een initiatief van de NATO om te investeren in start-ups die hoogtechnologische oplossingen ontwikkelen voor militaire, civiele en veiligheidstoepassingen. 

De Prins was van 20 januari 2017 tot december 2018 tevens lid van de 'High Level Group of Innovators', een groep van 15 onafhankelijke leden die de Europese Commissie adviseert over innovatie en ondernemerschap.

In 2017 hebben Prins Constantijn en Prinses Laurentien de ANBI-stichting Number 5 Foundation, Connecting for impact opgericht. Van daaruit ontwikkelen ze verschillende sociale innovatie-initiatieven op verschillende maatschappelijke vraagstukken.

De Prins begon zijn werkzame leven bij het Kabinet van de Commissaris van de Europese Commissie, mr. H. van den Broek. Hierna volgde de Prins een MBA-opleiding in INSEAD te Fontainebleau en liep hij stage bij de International Finance Corporation in Washington DC. Vervolgens werkte hij als strategische bedrijfsadviseur bij Booz Allen & Hamilton in Londen en als beleidsonderzoeker voor RAND Europe in Leiden en Brussel, waar hij later hoofd werd van het Information Policy and Economics Team. Voor RAND Corporation richtte hij in 2008 het Brusselse kantoor op, waaraan hij twee jaar leiding heeft gegeven. Ook was de Prins van 2003 tot 2008 werkzaam als adviseur Europa-communicatie bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

In 2010 maakte de Prins de overstap naar de Europese Commissie, eerst als adviseur en later als Adjunct-Kabinetschef, en Kabinetschef van Vicevoorzitter van de Europese Commissie en Commissaris voor Digitale Agenda mevrouw drs. N. Kroes. In april en mei van 2015 maakte Prins Constantijn als Eisenhower Fellow een studiereis door de VS.

Maatschappelijke functies

  • Lid Beoordelingscommissie Nationaal Groeifonds;
  • Voorzitter Prins Bernhard Natuurfonds;
  • Lid International Network Council Eisenhower Fellowship;
  • Lid Raad van Toezicht Rijksakademie van Beeldende Kunsten;
  • Voorzitter Raad van Toezicht Hartwig Medical Foundation
  • Lid Raad van Toezicht Nato Innovatie Fonds

Erefuncties

  • Erevoorzitter van het Prins Claus Fonds;
  • Beschermheer van de Stichting Nationaal Muziekinstrumenten Fonds;
  • Beschermheer World Press Photo;
  • Beschermheer Stichting Nederlandse Vioolconcoursen.