Toespraak van H.M. de Koningin tijdens het diner ter gelegenheid van het officiële bezoek van de President van de Democratische Socialistische Republiek Sri Lanka, mevrouw Kumaratunga, aan Nederland, 19 maart 2001

Mevrouw de President,

Het is een groot genoegen voor mijn familie en mij u hartelijk welkom te heten in ons midden. Het verheugt ons ook voor de eerste keer het staatshoofd te mogen ontvangen van een land dat met het onze verbonden is door een ongewoon lange historische band. Deze gemeenschappelijke geschiedenis is een bijzonder aspect van onze betrekkingen, waarbij apart zal worden stilgestaan gedurende de herdenking van de 400ste verjaardag van onze relatie in het jaar 2002. Uw komst naar Nederland vestigt nù reeds de aandacht op dit raakpunt in ons beider geschiedenis.

Het verheugt ons evenzeer, mevrouw de President, dat ú dit bezoek aflegt. Uw familie heeft immers in de recente geschiedenis van Sri Lanka een belangrijke rol gespeeld. Met uw presidentschap wordt een traditie voortgezet, die u echter tegelijkertijd voor een zware taak stelt. De aanhoudende interne conflicten waarmee Sri Lanka te kampen heeft, hebben u helaas ook in uw persoonlijke leven meer dan eens zwaar getroffen. Des te opmerkelijker is het dat u steeds bereid bent gebleven het land in deze verantwoordelijke functie te dienen.

Uw land draagt reeds lang de zware last van diepe verdeeldheid tussen verschillende groepen van uw bevolking. Dit blijft een ernstige belemmering voor Sri Lanka in de ontwikkeling naar voorspoed en welvaart die onder normale omstandigheden had kunnen plaatsvinden. Immers, velen herinneren zich nog dat het potentieel aan kennis en infrastructuur van uw land ten tijde van het Colomboplan een belangrijke inspiratie vormde voor de wijze waarop men de ontwikkeling van de Aziatische staten ter hand wilde nemen. Men nam toen zelfs Uw land als voorbeeld. Niet alleen de voortdurende binnenlandse problemen, maar ook de recente Aziatische crisis hebben deze ontwikkeling verhinderd. Thans is ieders hoop gevestigd op een spoedige hervatting van vredesonderhandelingen, op de plannen die uw regering recentelijk heeft opgesteld voor bestuurlijke autonomie en 'relief, rehabilitation and reconciliation', en bovenal op de moderniseringsplannen die u onlangs zelf onder de naam 'tweede hervormingsgolf' hebt gelanceerd. Nederland verwacht hier veel van en hoopt bij de uitwerking van deze plannen in de komende jaren een ondersteunende rol te kunnen vervullen.

Uw land heeft zich bijzonder actief getoond bij de inspanningen om in Zuid-Azië tot goed functionerende verbanden op het terrein van handel en economische samenwerking te komen. Vanuit West-Europa, waar men reeds eerder een zelfde weg is opgegaan, wordt dit met belangstelling gevolgd.

Ondanks alle problemen waar het zich voor gesteld ziet, besteedt Sri Lanka veel aandacht aan de bescherming van het milieu. Het zorgvuldig beheer van de 'wetlands' en het behoud van de biologische diversiteit in de kustgebieden zijn taken waaraan uw regering een hoge prioriteit toekent. In ons land bestaat grote bewondering voor het verantwoordelijkheidsgevoel waarvan dit getuigt.

Mevrouw de President, Een bijzonderheid die Sri Lanka en Nederland gemeen hebben, is dat er in beide landen 'Dutch burghers' wonen. Deze 'burghers' vertegenwoordigen als het ware de vier eeuwen waarop onze landen kunnen terugzien. Een van hen, dominee Philip Baldaeus, vertelt in zijn boek 'Beschryving van Ceylon' uit 1672, dat het daar als een goed voorteken werd beschouwd als men op straat een beladen olifant of kameel tegenkwam. Hij moest zwaar beladen zijn, want ledig was niet goed. Tegenwoordig geven wij eerder de voorkeur aan lichte lasten, maar de behoefte aan goede voortekenen is bij veel mensen blijven bestaan. Wij hopen, mevrouw de President, dat ook uw hernieuwde presidentschap als een goed voorteken voor Sri Lanka mag worden beschouwd.

Gaarne nodig ik alle aanwezigen uit met mij het glas te heffen op uw gezondheid, mevrouw de President, en op vrede en voorspoed voor het Sri-Lankaanse volk waarmee wij nu al bijna vierhonderd jaar zijn verbonden.

<