Toespraak van Hare Majesteit de Koningin, 7 juni 2006

tijdens het staatsbanket in Paleis Noordeinde te Den Haag ter gelegenheid van het officiële bezoek van de President van Oekraïne en mevrouw Joesjtsjenko aan Nederland

Mijnheer de President,

Het is mij een groot genoegen U en Mevrouw Joesjtsjenko hier welkom te heten. Wij hebben ons verheugd op Uw komst, temeer daar dit de eerste keer is dat het staatshoofd van Oekraïne een officieel bezoek brengt aan ons land.

Niet lang geleden heeft Oekraïne als onafhankelijke staat zijn plaats ingenomen in de kring van Europese landen. Het heeft daarmee een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan zijn geschiedenis. Deze periode van overgang heeft van de bevolking en van zijn leiders veel moed gevergd. De opeenvolgende regeringen hebben zich, evenals Uzelf, op constructieve en efficiënte wijze van hun taak gekweten. Door zeer velen is deze transitie naar een nieuwe tijd met waardering gevolgd.

Het Oekraïense volk is in de recente geschiedenis zwaar op de proef gesteld. Het leed - en lijdt nog - onder de afschuwelijk gevolgen van de Tjernobyl-ramp. Het moest lange jaren ook harde economische tijden doorstaan. De erfenis van de twintigste eeuw was een zware en bittere last. Met bewondering en sympathie hebben we echter gezien dat de Oekraïeners de veerkracht bezitten om moeilijke tijden het hoofd te bieden en te overleven.

In de jonge historie van Uw onafhankelijkheid was de Oranje Revolutie van 2004 een cruciaal moment. Dat het volk opstond om zelf de jonge democratie te verdedigen met indrukwekkende vreedzame demonstraties die tot een geweldloze ontknoping hebben geleid, heeft overal groot respect en bewondering opgeroepen.

Met het goede verloop van de jongste parlementaire verkiezingen werd het succes van de recente democratische ontwikkelingen verder onderstreept. Persvrijheid en eerbiediging van fundamentele rechten en vrijheden hebben daadwerkelijk een centrale plaats gekregen in Uw samenleving. Het beleid is gericht op versterking van de maatschappelijke samenhang. Voor de inzet waarmee U deze verworvenheden hebt weten te realiseren, verdienen U en Uw regering alle lof.

Nederland wil de politieke hervormingen die zich in Uw land voltrekken, gericht op verdere versterking van de rechtstaat, op het vormen van een 'civil society' en op intensivering van de samenwerking met de Europese Unie en de NAVO, van harte blijven steunen.

Uw land is er in geslaagd een hardnekkige economische neergang om te buigen in een indrukwekkend herstel. De hervormingen en de economische opleving leiden ook tot een intensivering van onze bilaterale betrekkingen. De dynamiek van de Oekraïense economie, vooral ook in de middelgrote en kleinere ondernemingen, heeft de belangstelling van het Nederlandse bedrijfsleven sterk doen toenemen. Daarnaast ontwikkelt zich - onder de vleugels van het zojuist verruimde Gemeenschappelijk Actie Plan tussen onze beide landen - een omvangrijk netwerk van samenwerkingsverbanden op allerlei gebied. De breedte en verscheidenheid van deze bilaterale samenwerking zijn verrassend. De contacten strekken zich uit van milieu tot politieke dialoog en van cultuur tot energiebeleid. Het is een kader waarbinnen talrijke burgers van onze beide landen elkaar steeds beter leren kennen.

Een mooi resultaat van onze samenwerking op cultureel gebied is de grote tentoonstelling van Oekraïense schilderkunst uit de negentiende eeuw in Amsterdam, die U ook zelf zult bezoeken. In dit project zien wij graag een illustratie van de vruchtbare samenwerking tussen Oekraïense en Nederlandse musea. De gevoelens van dankbaarheid van ons land voor de teruggave van het deel van de Königs-collectie dat zich in Oekraïne bevond, spelen daarbij een belangrijke rol.

Mijnheer de President,

Veerkracht, zelfbewustzijn en ondernemingsgeest zijn eigenschappen die het Oekraïense volk in de recente periode van opbouw heeft getoond. Dat belooft veel voor de toekomst.

Gaarne nodig ik alle aanwezigen uit met mij het glas te heffen op Uw gezondheid, Mijnheer de President, op die van Mevrouw Joesjtsjenko, op het Oekraïense volk en op de verdere ontwikkeling van de vele vormen van samenwerking die tussen onze landen bestaan.