Toespraak van Hare Majesteit de Koningin ter gelegenheid van het staatsbezoek Chili, Den Haag, Paleis Noordeinde, 25 mei 2009

De toespraak is uitgesproken in het Engels.

Mevrouw de President,

Gaarne heet ik U welkom in Nederland en in ons midden. Uw bezoek roept levendige en aangename herinneringen op aan het staatsbezoek dat ik, in gezelschap van Prins Alexander en Prinses Máxima, in 2003 aan Chili heb gebracht. Wij zijn toen met grote hartelijkheid ontvangen. Bovendien hebben mijn zoon en schoondochter in februari van dit jaar Uw land bezocht in het kader van het wetenschappelijk poolonderzoek in Antarctica. Voor de hulp en vriendschap van uw landgenoten die zij daarbij hebben mogen ondervinden zijn zij zeer dankbaar. Het verheugt mij des te meer U, als vertegenwoordiger van het land dat ons zoveel gastvrijheid heeft geboden, hier nu van harte te kunnen verwelkomen.

Uw bezoek staat in het teken van de groeiende contacten tussen onze beide landen. Deze bestrijken een veelheid van terreinen, variërend van samenwerking op het gebied van havens en visserij tot uitwisseling van kennis op wetenschappelijk niveau. Een sprekende illustratie daarvan vormen de akkoorden die in het recente verleden zijn gesloten tussen een aantal Chileense en Nederlandse universiteiten. Tezamen met collega's in Wageningen bestuderen experts uit Uw land het vraagstuk van de voedselveiligheid; in Leiden is sinds een aantal jaren de leerstoel voor Chileense taal en cultuur 'Andres Bello' gevestigd. Verschillende Memorandums of Understanding en Letters of Intent zullen worden getekend tussen onze regeringen of instellingen uit onze beide landen, sommige zelfs tijdens Uw bezoek. Het zijn goede voorbeelden van vruchtbare contacten die op een bijna vanzelfsprekende manier tot stand komen. Het door U gelanceerde beurzenprogramma 'Chile Becas' maakt het bovendien mogelijk dat meer studenten uit Chili hier komen studeren.

Met Uw bezoek aan enkele lidstaten van de Europese Unie geeft U aan hoezeer Chili belang hecht aan het versterken van de banden met ons werelddeel. Aan onze kant leeft de wens tot intensiever contact evenzeer. Het associatieverdrag dat Uw land met de EU heeft gesloten, biedt daartoe een grote verscheidenheid aan kansen. De bestaande, sterk geïntensiveerde handelsbetrekkingen lijken daar al op vooruit te lopen. Chili heeft bovendien de EU een interessant voorstel gedaan om samen te werken op het gebied van de ontwikkeling van alternatieve, duurzame energie.

Tussen Chili en de Europese Unie is ook een politieke dialoog op gang gekomen. Vooral op het gebied van de mensenrechten en het streven naar multilaterale oplossingen voor de grote problemen waar de internationale gemeenschap voor staat, tekent zich duidelijker overeenstemming tussen beide partijen af. Dit opent de weg naar uitbreiding en verdieping van de politieke samenwerking. De betrokkenheid van Uw land komt onder andere tot uiting in de belangrijke rol die Chili, samen met ons land, speelt in EUFOR-ALTHEA, de militaire missie van de Europese Unie in Bosnië.

Chili is een constructief lid van de internationale gemeenschap en voert een actief vredes- en veiligheidsbeleid. In VN-verband levert U een militaire en politieke bijdrage aan het bewaren van de vrede in Haïti. Individuele Chilenen zijn actief in VN-operaties in verschillende delen van de wereld. Uw gastheerschap bij belangrijke internationale conferenties bewijst dat Uw land bereid is ook in de regio een stimulerende rol te spelen.
Chili en Nederland werken in alle internationale fora goed samen. Daarbij hechten beide landen grote waarde aan het versterken van de democratie en de mensenrechten. Evenals op zoveel andere gebieden vinden onze landen elkaar in de doelbewuste bevordering van de internationale rechtsorde.

Mevrouw de President,

In de afgelopen jaren hebben wij kunnen zien hoezeer het Chileense volk de hervonden democratie stelt boven de eigen pijnlijke ervaringen in het verleden. Wij hebben voor die houding grote bewondering, evenals voor Uw persoonlijke inspanningen om de Chileense erfenis op het gebied van de mensenrechten definitief te boven te komen. Het succesvol herstel van het democratisch proces herinnert ons aan de woorden van Pablo Neruda: Je kan alle bloemen afknippen, maar je kan de lente niet tegenhouden.

Graag nodig ik U allen uit met mij het glas te heffen op Uw gezondheid, Mevrouw de President, en op een goede toekomst voor het Chileense volk, waarmee wij in zo vele en zo verscheidene vormen van samenwerking zijn verbonden.