Toespraak van de Koningin bij het staatsbanket ter gelegenheid van het staatsbezoek aan Mexico, 3 november 2009

Mijnheer de President,

Het is voor mij, mijn zoon, Prins Alexander, en mijn schoondochter, Prinses Máxima, een groot genoegen Uw land te bezoeken en vanavond Uw gast te zijn.

Ik maakte voor het eerst kennis met Mexico toen ik mijn ouders vergezelde op hun staatsbezoek aan Uw land in 1964. Het was een onvergetelijke ervaring, waaraan ik bijzonder mooie herinneringen bewaar. Dat geldt vanzelfsprekend ook voor mijn huwelijksreis, die mij enkele jaren later opnieuw naar Mexico voerde. Mijn vader, Prins Bernhard, koesterde een grote liefde voor Uw land en is hier dikwijls geweest. Wij, zijn kinderen, zijn dan ook opgegroeid met de Mexicaanse muziek, waarvoor hij een ware passie had. Vele jaren later leerde mijn zoon Alexander Uw land op een heel andere manier kennen, toen hij deelnam aan het succesvolle - en door Mexico voortreffelijk georganiseerde - IVth World Water Forum dat hier is gehouden in 2006.

Onze bijzondere gevoelens voor Uw land en zijn indrukwekkende cultuur delen wij met de vele miljoenen die telkenjare Mexico bezoeken. Zij komen vooral voor de archeologische rijkdom van Uw land en de schitterende musea, zoals het Nationaal Antropologisch Museum in deze stad, waarvan de schoonheid van de architectuur wedijvert met de pracht van de collecties. Daar herleven de oude beschavingen die zich hier al eeuwen geleden ontwikkelden en niet alleen uitblonken in artistieke en architectonische prestaties, maar ook door hun grote kennis op gebieden als wiskunde en sterrenkunde. Zo is alom bekend dat de Maya's al heel vroeg het getal nul uitvonden en hanteerden bij hun uiterst nauwkeurige astronomische berekeningen. De inspanningen van Mexico voor het behoud van dit unieke culturele erfgoed zijn indrukwekkend en getuigen van veel respect voor de oudste bewoners van dit land.

Met de komst van de Spaanse veroveraars werd op het precolombiaanse fundament een nieuwe cultuur gevestigd, die evenzeer haar stempel op Uw land heeft gedrukt. Zo is Mexico een land geworden dat door taal, cultuur en religie sterk met Europa is verbonden. Uit de bewogen geschiedenis heeft zich allengs het moderne Mexico ontwikkeld. Volgend jaar herdenkt U niet alleen dat 200 jaar geleden de onafhankelijkheidsstrijd begon, maar ook de Mexicaanse revolutie, die 100 jaar later plaatsvond. Die revolutie bracht de geleidelijke ontwikkeling naar een moderne democratische rechtsstaat. Liberale ideeën werden in de grondwet verankerd en tolerantie begon een erkend beginsel in de Mexicaanse maatschappij te worden. Grote groepen politieke vluchtelingen hebben daarvan geprofiteerd en in Uw land een veilige haven gevonden.

Mijnheer de President,

In de jaren die sinds de jongste eeuwwisseling zijn verstreken, heeft Mexico grote veranderingen doorgemaakt. In deze periode is de democratie aanmerkelijk versterkt. Uw land staat thans echter voor nieuwe grote uitdagingen op politiek en economisch gebied. De vastberaden wijze waarop U de problemen aanpakt en Uw inzet voor de handhaving van de rechtsorde en het bestrijden van de misdaad, zijn opmerkelijk.

De wereldwijde recessie heeft ook de zo dynamische en omvangrijke Mexicaanse economie hard getroffen. Uw regering heeft ook hierop met voortvarendheid gereageerd. Het programma ter ondersteuning van het midden-en kleinbedrijf speelt hierbij een rol van betekenis. Een krachtige en welvarende middenklasse vormt immers de ruggengraat van een democratische samenleving. Een andere opvallende maatregel is het nieuwe programma Oportunidades, dat Uw landgenoten oproept hun eigen verantwoordelijkheid te nemen en in samenwerking met de regering de armoede te bestrijden.

Met zijn centrale geografische ligging en zijn creatieve, hardwerkende bevolking is Mexico geroepen een leidende rol te spelen in de regio en een constructieve brugfunctie te vervullen tussen Noord en Zuid. Deze roeping volgend, heeft Mexico substantieel bijgedragen aan de beëindiging van burgeroorlogen in de buurlanden en aan de terugkeer van de politieke democratie aldaar.

Wat ons werelddeel betreft, was Mexico het eerste land waarmee de Europese Unie een veelomvattende samenwerkingsovereenkomst heeft gesloten. Over het Strategisch Partnership Europese Unie - Mexico zijn de onderhandelingen gaande. Dit is ook voor de Europese Unie van grote betekenis aangezien het een permanent forum zal bieden voor overleg over belangrijke kwesties op het gebied van veiligheid, energie en milieu.

Onze landen zijn het er over eens dat ook in tijden van economische tegenspoed de aandacht voor ecologische vraagstukken niet mag verslappen. Mexico, dat zelf in het recente verleden meermalen is getroffen door orkanen en overstromingen, speelt een belangrijke rol in de wereldwijde actie tegen klimaatsverandering en levert een actieve bijdrage aan het streven naar een globaal klimaatakkoord. Dichter bij huis, zijn in dit land en in deze stad indrukwekkende resultaten geboekt in de strijd tegen de luchtverontreiniging.

Mijnheer de President,

Mexicaanse schrijvers en schilders hebben dit land met zijn intrigerende Drie Culturen op schitterende wijze beschreven en uitgebeeld. Zij hebben daarmee de reputatie van Uw land en de bijzondere klank die het woord Mexico vanouds in veler oren heeft, verder voort gedragen. Het eigen gezicht van Mexico is door de eeuwen heen blijven bestaan. Het is een groot genoegen met dit bezoek hernieuwd te kunnen kennismaken met het land waarover dit met zoveel overtuiging kan worden gezegd.

Gaarne hef ik het glas op Uw gezondheid, Mijnheer de President, op die van Mevrouw Calderon en op de verdere versterking van de goede betrekkingen die tussen Mexico en Nederland bestaan.