Toespraak van de Koningin tijdens het bezoek van de Sultan van Brunei te Den Haag

De toespraak is uitgesproken in het Engels.

Majesteit,

Het is een groot genoegen U vandaag als bijzondere gast welkom te mogen heten. Een bezoek van het staatshoofd van Brunei Darussalam aan ons land is een uitzonderlijke gebeurtenis, die wij dan ook bijzonder waarderen. Het is bovendien zeldzaam dat ik een staatshoofd mag verwelkomen met een zo indrukwekkende anciënniteit als de Uwe.

De betrekkingen tussen onze landen zijn altijd harmonieus en vriendschappelijk geweest. De afstand die Brunei en Nederland scheidt, is daarvoor in steeds mindere mate een belemmering. Integendeel, er vindt een steeds intensiever overleg plaats tussen onze landen en onze werelddelen. De confrontatie met vraagstukken die slechts in samenwerking tussen alle leden van de wereldgemeenschap kunnen worden opgelost, nopen daar ook toe.

De contacten tussen onze landen vinden in toenemende mate plaats binnen het kader van bijeenkomsten, op ambtelijk en politiek niveau, van de Europese Unie met de Association of Southeast Asian Nations en in de Asia-Europe Meetings. Dit overleg ligt ook in de rede. Het gemeenschappelijke kenmerk van de ASEAN en de EU is immers dat deze regio's, die in het verleden gekenmerkt werden door grote onderlinge conflicten, nu een indrukwekkende mate van samenwerking en integratie hebben bereikt. De toetreding van de EU tot het Verdrag van Vriendschap en Samenwerking in Zuidoost Azië, waaraan ons land groot belang hecht, zou de reeds bestaande samenwerking nog verder kunnen versterken.

De ASEAN heeft zich in de regio ontwikkeld tot een sterk stabiliserende factor. Brunei vervult daarin een ondersteunende functie. Uw land komt grote waardering toe voor de belangrijke rol die het gedurende de jongste bijeenkomst van ASEAN in oktober van dit jaar heeft gespeeld als coördinator in de dialoog met de Europese Unie. Volgend jaar zal Brunei in de reeks bijeenkomsten tussen de EU en de ASEAN zelfs het gastheerschap vervullen.

Het lot heeft Uw land het beheer toevertrouwd van een omvangrijk tropisch regenwoud, waarin zeldzame diersoorten leven. Brunei is zich terdege bewust van de verantwoordelijkheid die dit met zich brengt. Alom bestaat groot respect voor de inspanningen die uw regering zich getroost voor het behoud van dit natuurgebied van wereldwijde betekenis. Uw land was bovendien een van de initiatiefnemers van het programma Heart of Borneo, waarin de beginselen van duurzame ontwikkeling en behoedzaam gebruik van natuurgebieden en de daarvoor nodige grensoverschrijdende samenwerking, voor de toekomst zijn vastgelegd.

Het is algemeen bekend dat de fossiele brandstoffen een belangrijke pijler van de economie van Brunei vormen. Zij spelen ook een rol in de bilaterale betrekkingen tussen onze beide landen. Al vele decennia bestaat immers een succesvolle samenwerking tussen Brunei en Shell bij de exploitatie van deze brandstoffen. Het is ook bekend dat Uw land zich voorbereidt op een tijdperk waarin deze brandstoffen een verminderde rol zullen gaan spelen. Voor de toekomst wordt daarom de aandacht meer gericht op economische diversificatie. In Nederland is met belangstelling kennis genomen van wat er in Brunei tot stand is gebracht op het terrein van maritieme infrastructuur, havenontwikkeling, waterbeheer en agrotechniek.

Ook op deze gebieden is samenwerking tussen onze landen denkbaar. Uw bezoek aan Nederland kan daartoe een belangrijke stimulans vormen.

Gaarne nodig ik alle aanwezigen uit met mij het glas te heffen op Uw gezondheid, Majesteit, en op de voorspoedige voortzetting van de vriendschappelijke betrekkingen tussen onze landen.