Koningin reikt Zilveren Anjers uit

RVD, nr. 175: Hare Majesteit de Koningin reikt dinsdagochtend 19 juni de Zilveren Anjers van het Prins Bernhard Cultuurfonds uit in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Dit jaar is de onderscheiding toegekend aan Wim Statius Muller uit Curaçao, Reint Wobbes uit Huizinge en het echtpaar Clemens en Neeltje van der Ven uit Den Bosch.
De Zilveren Anjer wordt sinds 1950 jaarlijks toegekend aan personen die zich vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor de cultuur of het natuurbehoud in Nederland en in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Prins Bernhard heeft tot zijn overlijden in 2004 de onderscheidingen uitgereikt. In 2005 heeft de Koningin deze taak overgenomen.
Wim Statius Muller (Curaçao, 1930) is componist en pianist. Hij ontvangt de Zilveren Anjer voor zijn bijdrage aan het behoud van het muzikaal erfgoed van de Caribische eilanden, in het bijzonder van de klassieke muziek van Curaçao. De heer Statius Muller is daarnaast mentor en inspirator voor jonge musici in het Caribisch deel van het Koninkrijk.
Reint Wobbes (Hoogkerk, 1940) ontvangt de Zilveren Anjer voor zijn inzet voor het
behoud van het cultureel erfgoed, met name middeleeuwse kerken en kerkhoven
in Groningen. Door het geven van lezingen, excursies, adviezen en publicaties bereikt hij een groot aantal mensen en blijft er een draagvlak voor dit erfgoed.
Clemens van der Ven (Den Bosch, 1941) en Neeltje van der Ven-Blonk (Rotterdam, 1940) uit Den Bosch ontvangen de Zilveren Anjer voor hun bijdrage als moderne mecenas voor kunst en cultuur. Op diverse manieren ondersteunen zij culturele instellingen. Daarnaast hebben zij hun monumentale woonhuis en het interieur ondergebracht in de Stichting Huizinghe 'De Loet' waardoor het voor toekomstige generaties gewaarborgd blijft.