Koningin opent vernieuwd Stedelijk Museum Amsterdam

RVD, nr. 225: Hare Majesteit de Koningin heropent zaterdagmiddag 22 september 2012 het vernieuwde Stedelijk Museum Amsterdam aan het Museumplein.

Het 'Stedelijk' sloot in 2004 de deuren voor een grote verbouwing en uitbreiding en is vanaf zondag 23 september weer toegankelijk voor het publiek.

Het nieuwe Stedelijk Museum bestaat uit een historisch gebouw uit 1895 en nieuwbouw.

Benthem Crouwel Architekten realiseerden de moderne uitbreiding. Bij de verbouwing is onder meer de hoofdingang verplaatst naar de zijde van het Museumplein, waaraan ook het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Concertgebouw zijn gelegen.

Het museum onderhoudt een collectie van moderne en hedendaagse kunst en vormgeving van 90.000 voorwerpen daterend uit de jaren zeventig van de negentiende eeuw tot op heden. Het oude gedeelte van het museum huisvest de permanente collectie. Deze bestaat uit beeldende kunst uit het oeuvre van onder meer Karel Appel, Marc Chagall, Vincent van Gogh, Henri Matisse, Jackson Pollock en Andy Warhol. Daarnaast biedt het museum een permanente designpresentatie met onder meer industriƫle vormgeving, grafisch ontwerp en toegepaste kunst van vormgevers als Josef Hoffman, Gerrit Rietveld en Philippe Starck.

De nieuwbouw biedt wisselende tentoonstellingen. De openingstentoonstelling heet Beyond Imagination en is te zien van 23 september tot 11 november 2012. Beyond Imagination is de nieuwste editie van de jaarlijkse Gemeentelijke Kunstaankopen waar kunstenaars werk voor konden inzenden. Thema van dit jaar is de vervaging van grenzen tussen realiteit, verbeelding, authenticiteit en rollenspel gerelateerd aan de politiek, financiƫle wereld en media.