Koningin bij presentatie College voor de Rechten van de Mens

RVD, nr. 229: Hare Majesteit de Koningin is dinsdag 2 oktober aanwezig bij de presentatie van het College voor de Rechten van de Mens in het Beatrix Theater in Utrecht. Het College zal mensenrechten in Nederland belichten, bevorderen, bewaken en beschermen.

Het nieuwe College krijgt ondermeer de volgende wettelijke taken: het doen van onderzoek naar de bescherming van mensenrechten, waaronder onderzoek en oordeel op het terrein van gelijke behandeling; het rapporteren over en het doen van aanbevelingen op het terrein van mensenrechten; advisering over (concept)wet- en regelgeving en beleid dat direct of indirect betrekking heeft op mensenrechten; het geven van voorlichting en het stimuleren en coördineren van onderwijs over de rechten van de mens.
Met de komst van het College komt er een eind aan de kwartiermakerrol van de Commissie Gelijke Behandeling. Alle taken van de Commissie Gelijke Behandeling gaan bij wet over naar het College voor de Rechten van de Mens. Het College heeft een Raad van Advies met leden afkomstig van maatschappelijk organisaties. Vaste leden zijn de Nationale Ombudsman, de voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens en de voorzitter van de Raad van de Rechtspraak.