Koningin aanwezig bij overhandiging netvliescamera van Oogfonds aan Medisch Centrum Alkmaar

RVD, nr. 259: Hare Majesteit de Koningin is woensdagmiddag 3 oktober 2012 aanwezig bij de overhandiging van een netvliescamera aan het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) in Alkmaar. Deze camera helpt bij te vroeg geboren baby’s blindheid voorkomen.

De zogenaamde Retcam-camera is aangeschaft door het Oogfonds en wordt tijdens een bijeenkomst in het ziekenhuis aan het MCA overhandigd.

Volgens het Oogfonds is Prematuren Retinopathie (ROP) de meest voorkomende oorzaak van vermijdbare blindheid bij kinderen in Nederland. Het ontstaat bij te vroeg geboren baby's. Door een wildgroei aan bloedvaten raakt het netvlies los. Tijdige ontdekking en behandeling met laser voorkomt bij 90 procent van de kinderen dat zij blind worden. Als er meer camera's in Nederlandse ziekenhuizen beschikbaar zijn, hoeven te jong geboren baby's niet meer verplaatst te worden. Hierdoor worden gezondheidsrisico's bij deze kwetsbare baby's beperkt.

Het Oogfonds zet zich in om vermijdbare blind- en slechtziendheid in Nederland te voorkomen. Daarnaast zet het Oogfonds zich in voor integratie van blinden en slechtzienden in de samenleving. Het fonds doet dit door fondsen te werven en gelden ter beschikking te stellen voor maatschappelijke projecten en wetenschappelijk onderzoek.

De Koningin is beschermvrouwe van het Oogfonds.