Koningin brengt streekbezoek aan de provincie Noord-Brabant

RVD, nr. 291: Hare Majesteit de Koningin brengt op vrijdag 9 november 2012 een streekbezoek aan de provincie Noord-Brabant. Tijdens het streekbezoek staan de duurzame ontwikkeling en sociale en technische innovatie in Noord-Brabant centraal.

Desso (Waalwijk)

Het streekbezoek start met een bezoek aan tapijtfabriek Desso. Deze onderneming streeft er naar co2-neutraal te werken door de toepassing van zonne- en windenergie. Daarnaast hanteert Desso het cradle to cradle-concept. Dit houdt in dat uit versleten tapijten grondstoffen worden gewonnen waarmee nieuwe tapijtproducten gemaakt worden. De Koningin spreekt met de CEO, bestuurders en medewerkers en krijgt aansluitend een rondleiding door de fabriek.

Scholengemeenschap de Rooi Pannen (Tilburg)

In Tilburg bezoekt de Koningin het vernieuwde opleidingswinkelcentrum van scholengemeenschap de Rooi Pannen. De scholengemeenschap biedt VMBO- en MBO-opleidingen aan in de sectoren handel, horeca, toerisme/recreatie en vormgeving. Leren in de praktijk, kleinschaligheid, aandacht voor persoonlijke vorming en begeleiding staan centraal.
In het winkelcentrum zijn vestigingen van diverse winkelketens die geleid en bemand worden door studenten. Zo zijn eerstejaars leerlingen personeelslid en ouderejaars leerlingen bedrijfsleider. De Koningin spreekt met leerlingen over hun (werk)ervaringen en bezoekt aansluitend een winkel.

Universiteit van Tilburg (Dantegebouw)

Na een toespraak van prof.dr. M. van Reisen, hoogleraar International Social Responsability en houder van de Marga Klompé leerstoel, wordt de Koningin uitgenodigd het borstbeeld van voormalig minister Marga Klompé te onthullen. Marga Klompé (1912-1986) was de eerste vrouwelijke minister van Nederland en is tot nu toe de enige vrouwelijke Minister van Staat. Na een ontmoeting met onder andere studenten en vertegenwoordigers van de Universiteit reist de Koningin door naar Hilvarenbeek.

Brabantse Gilden (Hilvarenbeek)

In Hilvarenbeek wordt de Koningin verwelkomd door een delegatie van de Brabantse Gilden. Tijdens een korte wandeling ontmoet de Koningin de winnaars van het Europees kampioenschap Koningsschieten. Het Koningsschieten is een traditioneel onderdeel van het gildeleven waarbij een houten vogel van een hoge schietpaal, de schutsboom, afgeschoten moet worden. In de provincie zijn zo'n 150 gilden.

Rondetafel landbouw - lokale gemeenschap (Reusel-de Mierden)

In het gemeenschapshuis van de gemeente Reusel- de Mierden krijgt de Koningin uitleg over het integraal dorpsontwikkelingsplan van deze gemeente. De provincie Noord-Brabant stimuleert de leefbaarheid in Brabantse dorpen door onder andere subsidies beschikbaar te stellen voor de bouw of renovatie van gemeenschapshuizen of multifunctionele centra.
Na de uitleg woont de Koningin een rondetafelgesprek bij over intensieve veehouderij. In Brabant heeft de ontwikkeling van de landbouw een grote vlucht genomen, vooral de intensieve veehouderij. Dit is positief voor de Brabantse economie, maar dorpsbewoners ondervinden ook overlast. Dit leidt in de lokale gemeenschap tot spanningen tussen de agrariërs en de dorpsbewoners. De gemeente heeft rondetafelgesprekken georganiseerd om deze spanningen bespreekbaar te maken. De Koningin ontmoet de deelnemers aan deze gesprekken.

Aardappelbedrijf Van den Borne Aardappelen (Reusel)

De Koningin bezoekt het familiebedrijf Van den Borne Aardappelen. Zij bedrijven precisielandbouw door inzet van geavanceerde technieken op het gebied van sensoring, telemetrie, satellietbeelden en -navigatie. Doordat er een exact beeld beschikbaar is van de percelen en de groei van het gewas, is het mogelijk zeer precies te mesten en bestrijdingsmiddelen toe te passen. Gevolg hiervan is een maximaal rendement van de teelt met een minimale inzet van brandstof, meststof en bestrijdingsmiddelen. Daarnaast levert het ook waterbesparing op.
De teeltwijze is ontstaan door samenwerking met universiteiten en hogescholen uit binnen- en buitenland. De geteelde aardappelen worden door het bedrijf gereinigd, opgeslagen en op afroep geleverd aan een nabije fritesfabriek. De Koningin krijgt een toelichting op de activiteiten van het bedrijf en spreekt met de familie Van der Borne. Aansluitend krijgt de Koningin een rondleiding.

Het streekbezoek wordt afgesloten met een ontmoeting met alle betrokkenen in het gemeentehuis van Reusel-de Mierden in Reusel.