Staatsbezoek president Italië (2)

RVD, nr. 307: Op uitnodiging van Hare Majesteit de Koningin brengen Zijne Excellentie president Giorgio Napolitano van de Republiek Italië en zijn echtgenote, mevrouw Clio Napolitano, van dinsdag 23 oktober tot en met donderdag 25 oktober een staatsbezoek aan Nederland.

Het staatsbezoek bevestigt de uitstekende betrekkingen tussen Nederland en Italië en de goede samenwerking van de twee landen in de EU en andere internationale organisaties.

De Koningin verwelkomt president Napolitano en zijn echtgenote dinsdagmiddag bij Paleis Noordeinde.
In de namiddag ontmoet de president de Italiaanse gemeenschap in Nederland.
's Avonds biedt de Koningin op Paleis Noordeinde het staatsbanket aan. Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje, Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet en prof.mr. Pieter van Vollenhoven zijn daarbij aanwezig.

Op woensdagochtend 24 oktober legt president Napolitano, in aanwezigheid van minister-president Rutte, de voorzitter van de Eerste Kamer, Fred de Graaf, en de voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg, een krans bij de Erelijst van gevallenen op het Binnenhof. Aansluitend heeft de president een onderhoud met de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en leden van de beide Kamers. Daarna wordt president Napolitano in het Torentje ontvangen door de minister-president.

In de namiddag worden de Koningin en de president, vergezeld door minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, rondgeleid bij ESTEC in Noordwijk. De ESA-astronauten André Kuipers en Luca Parmitano zijn bij het bezoek aanwezig. ESTEC is het onderzoeks- en testcentrum van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Woensdagavond biedt president Napolitano de Koningin, in Theater Diligentia in Den Haag, een concert aan van de Italiaanse violist Uto Ughi. Naast de Koningin zijn ook de Prins van Oranje, Prinses Margriet en de heer Van Vollenhoven aanwezig.
Op donderdagochtend eindigt het staatsbezoek met een afscheidsceremonie bij Paleis Noordeinde.