Staatsbezoek president Slowakije (2)

RVD, nr. 327: Op uitnodiging van Hare Majesteit de Koningin brengen Zijne Excellentie president Ivan Gašparovič en zijn echtgenote mevrouw Silvia Gašparovičová, van dinsdag 20 tot en met donderdag 22 november een staatsbezoek aan Nederland.

Het staatsbezoek heeft als doel de goede bilaterale betrekkingen tussen Nederland en Slowakije te bevestigen en te verdiepen en de intensieve handelsrelaties te versterken. Nederland en Slowakije zullen tevens nauw samenwerken in aanloop naar 2016 waarin zij achtereenvolgens het EU-voorzitterschap bekleden. In 2007 bracht de Koningin een staatsbezoek aan de Slowaakse Republiek.

De Koningin verwelkomt president Gašparovič en zijn echtgenote op dinsdagochtend bij het Koninklijk Paleis Amsterdam. Na de welkomstceremonie leggen president Gašparovič en zijn echtgenote in aanwezigheid van minister-president Rutte en burgemeester Van der Laan van de gemeente Amsterdam een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. In de middag bezoekt de president in gezelschap van de Koningin 'Het Leerorkest', een integratieproject. Ook begeleidt de Koningin de president en zijn echtgenote 's middags bij een rondgang in het Restauratieatelier van het Rijksmuseum. De eerste dag van het staatsbezoek wordt afgesloten met een staatsbanket in het Koninklijk Paleis Amsterdam, waarbij ook Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden en prof.mr. Pieter van Vollenhoven aanwezig zijn.

Woensdagochtend bezoekt president Gašparovič de Amsterdamse effectenbeurs en luidt hij de gong. Vervolgens woont hij in de Malietoren in Den Haag een CEO-bijeenkomst bij, voorgezeten door de voorzitter van ondernemingsorganisatie VNO/NCW, de heer Wientjes en zijn Slowaakse ambtsgenoot. Aansluitend spreekt president Gašparovič met de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, de heer De Graaf en mevrouw Van Miltenburg. Minister-president Rutte ontvangt de heer Gašparovič vervolgens in het Torentje voor een kort onderhoud. Hierna volgt een themalunch op het Catshuis waarbij minister van Staat, de heer Van den Broek, president Gašparovič en de Slowaakse delegatie namens de minister-president als gastheer ontvangt. In de middag woont de president een deel van het Innovatie Seminar van de Kamer van Koophandel bij waar hij tevens een korte toespraak houdt. Ook staat er een bezoek aan het Vredespaleis op het middagprogramma waar de president een ontmoeting heeft met president van het Internationaal Gerechtshof, de uit Slowakije afkomstige heer Tomka. In de namiddag staat een ontmoeting met de Slowaakse gemeenschap in Nederland op het programma. 's Avonds biedt president Gašparovič de Koningin een concert aan van pianist Marian Lapšanský en sopraan Andrea Vizvári in het Louwman Museum in Den Haag.

Donderdag 22 november reist president Gašparovič per Koninklijke trein naar Helmond waar hij samen met de Slowaakse delegatie een bezoek brengt aan AutomotiveCampusNL. Deze campus biedt ruimte aan bedrijven, kennisinstituten, onderwijsinstellingen en private en publieke onderzoeks- en testcentra op het gebied van voertuigtechnologie en slimme mobiliteit. De auto-industrie vormt de belangrijkste pijler van de Slowaakse economie. Per hoofd van de bevolking wordt hier het grootste aantal auto's ter wereld geproduceerd. Het bezoek aan Brainport Regio Eindhoven wordt, in gezelschap van de Koningin, voortgezet op High Tech Campus Eindhoven, een technologische toplocatie waar wetenschappers, producenten, designers en marketeers uit allerlei disciplines werken aan 'de producten van morgen'. Hier bezoekt het gezelschap onder andere Holst Centre, Philips HospitalLab and Intelligent Lighting Institute.

Het gezelschap luncht op uitnodiging van de Commissaris van de Koningin van Noord-Brabant, de heer Van de Donk, in het Van Abbemuseum voor hedendaagse kunst in Eindhoven. Na de afscheidsceremonie op het Stadhuisplein in Eindhoven vertrekken de president en zijn echtgenote vanaf Eindhoven Airport.