Koningin en Prins van Oranje aanwezig bij Koninkrijksconcert in Rotterdam

RVD, nr. 364: Hare Majesteit de Koningin en Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje wonen zaterdagavond 15 december ter gelegenheid van Koninkrijksdag het zevende Koninkrijksconcert bij in het Beurs-World Trade Center in Rotterdam.

Het concert heeft als doel de verbondenheid te tonen tussen Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Gastheren zijn de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, dr. R.H.A. Plasterk, en de burgemeester van Rotterdam, ing. A. Aboutaleb.

Het thema van het concert dit jaar is Mazurka. De Mazurka is van oorsprong een Europese wals waarvan Chopin er een aantal heeft gecomponeerd en waar in CuraƧao in de 19e eeuw veel op gedanst werd. De wals is voor het Koninkrijksconcert nieuw leven ingeblazen door een compositie van de CuraƧaose jazzpianist Randal Corsen. Caribische en jazzinvloeden zijn hierin verweven. Tijdens het concert geeft een aantal artiesten uit de vier landen van het Koninkrijk invulling aan het thema.

In Nederland wonen ruim 124.000 mensen afkomstig uit het Caribisch deel van het Koninkrijk. Sinds de viering van het 50-jarig bestaan van het Statuut voor het Koninkrijk in 2004 wordt in principe ieder jaar in een gemeente met een grote Arubaanse- en Antilliaanse gemeenschap een Koninkrijksconcert georganiseerd.