Prinses Beatrix opent Molen van de Polder Buitenweg

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden verricht zaterdagochtend 9 juni de opening van de Molen van de Polder Buitenweg in Oud-Zuilen.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©ANP / Jeroen Jumelet
Prinses Beatrix opent de molen door de vang te lichten en de molen in werking te zetten.

De kleinste molen van de provincie Utrecht werd op 15 maart 2016 verwoest door een brand. Het afbranden van de molen uit 1830 ging veel mensen uit de buurt aan het hart. De dag na de brand startten zij een crowdfundingsactie voor de herbouw. In maart 2017 ging de restauratie van start. Een aantal oorspronkelijke delen van de molen konden worden hergebruikt, waardoor de molen de status van Rijksmonument behield. De molen is in een werkplaats gerestaureerd en daarna in delen naar de molenplaats teruggebracht waar de molen in elkaar is gezet.

Vrijwillige molenaars laten de molen iedere zaterdag draaien en malen. Zij ontvangen bezoekers en vertellen over de werking van de molen en het molenaarsambacht. Vlak naast de molen staat de grootste molen van de provincie; de Molen van de Polder Westbroek.

Prinses Beatrix zal de molen officieel openen door de vang te lichten en de molen in werking te zetten.

De Molen van de Polder Buitenweg is eigendom van Stichting De Utrechtse Molens. Deze stichting heeft 23 molens in eigendom en laat het beheer daarvan uitvoeren door Stichting Het Utrechts Landschap.

Prinses Beatrix is beschermvrouwe van de Vereniging De Hollandsche Molen.

RVD, nr. 115